Aragonès, Puigdemont, Torra, Montilla i Pujol, junts a Prada amb el rerefons de la investidura

Cinc presidents de la Generalitat han participat en un acte commemoratiu del 50è aniversari de la mort de Pau Casals, en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu

RedaccióActualitzat

Cinc presidents de la Generalitat --Aragonès, Puigdemont, Torra, Montilla i Pujol-- han coincidit aquest dilluns en l'homenatge a Pau Casals en el marc de la Universitat Catalana d'Estiu, que s'ha celebrat a Prada, a la comarca del Conflent.

Ha estat el primer acte a què assisteix Puigdemont fora de Bèlgica des que, a principis de juliol, el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) li va retirar la immunitat.

Una cita que té lloc en plena negociació per la investidura, que els partits independentistes ja han advertit al PSOE que serà llarga i que és independent del pacte que va permetre que Junts i ERC votessin a favor de l'elecció de la socialista Francina Armengol com a presidenta del Congrés.

Després de l'acte conjunt, Aragonès i Puigdemont s'han reunit en privat per abordar qüestions polítiques.

Pere Aragonès i Carles Puigdemont, aquest dilluns a Sant Miquel de Cuixà
Pere Aragonès i Carles Puigdemont, aquest dilluns a Sant Miquel de Cuixà (ACN/Gemma Tubert)

Amb aquest marc, en el seu discurs Carles Puigdemont ha defensat l'ús del català a les institucions: "Pau Casals avui podria haver fet el seu discurs en català, perquè avui el català es parla a les Nacions Unides de manera oficial d'ençà que el govern d'Andorra s'hi va incorporar."

Alhora, l'expresident ha reivindicat el que entén la generositat i la visió d'estat de Pau Casals per "oferir la seva projecció internacional per moure coses que semblen difícils de moure".

Pere Aragonès ha començat el seu discurs dirigint-se a Puigdemont i lamentant que hagin de veure's fora de l'estat. "Això ens recorda que tenim un conflicte polític pendent de resoldre, que és a causa de la negativa de l'estat espanyol a fer un reconeixement del dret a decidir al nostre futur", ha dit el president. "Reclamem l'amnistia i l'autodeterminació", ha refermat.

José Montilla, rebut i acomiadat amb crits d'independència, ha estat el següent. L'expresident ha fet una crida a respectar i "gestionar amb intel·ligència" la diversitat dels pobles que formen Espanya. "Tinc l'esperança que els que només veuen una manera d'entendre Espanya vegin que la diversitat és una manera de construir."

Arribada de Carles Puigdemont a l'acte d'homenatge a Pau Casals
Carles Puigdemont ha arribat poc abans de l'acte d'homenatge a Pau Casals (ACN/Gemma Tubert)

El primer de parlar ha estat l'expresident Jordi Pujol, que ha expressat un "reconeixement particular" a Puigdemont i ha defensat que Catalunya estigui "oberta al món". "Som i volem ser una identitat, que està amenaçada, però que ha d'estar oberta al món i oberta a la gent", ha dit.

Per cert, també ha tingut un lapsus quan ha enumerat els presidents de la Generalitat posteriors a ell, tant els que eren a l'acte com els que no. Així, quan s'ha referit a Pasqual Maragall, Pujol ha afegit: "que se'n va anar, que és mort".

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàTribunal Suprem Pablo LlarenaCarles PuigdemontToni ComínClara Ponsatí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut