El govern espanyol va aprovar a principis de febrer modificacions en l'Estatut dels Treballadors (iStock)
Catalunya Migdia

Pugen els acomiadaments en període de prova: l'escletxa per evitar indemnitzacions

Els empresaris admeten que fan servir aquest temps de prova per cobrir feines temporals perquè no tenen alternativa, però els sindicats ho consideren un frau

Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar García

Periodista de la secció d'Economia de Catalunya Ràdio

@pilargarcia45
Actualitzat

Ha crescut el nombre d'acomiadaments de treballadors amb contracte indefinit per no superar el període de prova. I un dels motius és que hi ha empresaris que utilitzen aquest temps de prova per cobrir feines temporals, com un pic de producció, i quan aquest pic s'acaba fan fora els treballadors.

L'any 2021, els acomiadaments per no superar el període de prova suposaven el 2,5% de les baixes dels contractes indefinits a l'estat espanyol. I després de la reforma laboral, tant el 2022 com el 2023, aquest percentatge s'ha multiplicat gairebé per 3, i del total d'acomiadaments dels contractes fixos, més del 7% són per no superar el temps de prova, segons dades de la Seguretat Social. El període de prova varia segons el conveni, i pot arribar als 6 mesos com a màxim.


Quines són les causes d'aquest increment?

Segons Núria Gilgado, de la UGT, l'augment dels acomiadaments en els contractes indefinits per no superar el període de prova té molt a veure amb l'increment de la contractació fixa.

Abans es provava un treballador mitjançant contractes temporals. En el cas que a l'empresari li agradés aquell treballador o treballadora, li feia un contracte indefinit. Gilgado explica, però, que "ara s'ha de fer directament un contracte indefinit si el lloc de treball és indefinit, i per tant ja no hi ha període de prova previ amb altres contractes que garanteixin als empresaris que aquella persona és idònia per al lloc de treball que s'ofereix".

Els acomiadaments en període de prova s'han multiplicat per tres després de la reforma laboral (ACN)

Les dades coincideixen amb el que expliquen des del sindicat UGT. L'any 2021 hi havia 9,7 milions de contractes indefinits i ara n'hi ha prop de 13. Aquest increment contrasta amb la davallada dels contractes temporals, que en aquest mateix període de temps s'han reduït a la meitat en passar de 4 milions a 2.

Per Núria Gilgado hi ha una altra causa que explica l'increment d'acomiadaments en períodes de prova, i és la que més preocupa els sindicats: el frau que diuen que cometen algunes empreses utilitzant el període de proves per fer contractes indefinits en lloc d'utilitzar la contractació temporal:

"Utilitzen la contractació indefinida i acomiaden durant el període de prova per estalviar-se la indemnització que li pertocaria al treballador si se l'acomiada posteriorment."


Els empresaris es defensen: "El que fem és legal"

Els empresaris defensen que, tot i que han augmentat, els acomiadaments per no superar el període de prova representen un percentatge molt petit sobre el total d'acomiadaments, i la gran majoria de contractes indefinits superen el període de prova i es mantenen.

Javier Ibars, director de Relacions Laborals de Foment del Treball, assegura que si han de cobrir pics de feina, no tenen alternatives, perquè amb la reforma laboral s'ha limitat moltíssim la contractació temporal:

"Una empresa que necessita la prestació d'un servei durant uns mesos, i no té més opció que fer un contracte indefinit, quan acaba la seva necessitat ha d'extingir aquell contracte, estigui en període de prova o no...és un mecanisme legal."

Els sindicats parlen de frau i els empresaris asseguren que és una pràctica legal, però què n'opinen, els experts en dret del treball?

Ferran Camas és catedràtic de Dret del Treball de la Universitat de Girona, i considera que no està justificat que els empresaris utilitzin el període de proves per a feines temporals perquè sí que tenen una modalitat de contracte per a pics de comandes al seu abast: el contracte per circumstàncies de la producció.

El contracte per circumstàncies de la producció té un termini màxim de 6 mesos i serveix per fer front a determinats desajustos en l'activitat productiva, com ara un augment imprevist de les comandes.

Segons Camas, "la reforma laboral el que ve a dir és que a l'hora de fer contractes s'ha d'utilitzar de forma estàndard el contracte indefinit, però deixa un espai a la utilització de la contractació de durada determinada." Per tant, al seu entendre, no està justificat que s'utilitzi el període de prova per a una feina temporal:

"Podria pensar que estem davant d'un supòsit de frau perquè el període de prova no està pensat perquè sigui utilitzat com si fos un contracte temporal."

Aquest catedràtic de Dret del Treball recorda que el període de prova està pensat perquè l'empresa conegui com treballa el treballador i el treballador conegui com es treballa a l'empresa. I recorda que en un acomiadament per no superar el període de proves, l'empresari no ha de donar cap justificació ni pagar cap indemnització, mentre que quan s'acaba un contracte temporal, sí que ha de pagar el treballador, encara que la quantitat és petita.

Per tot plegat, Ferran Camas creu que la reforma laboral té algunes escletxes que s'haurien de revisar. Creu que ha assolit els seus objectius, però hi ha derivades --com el període de prova o el contracte a temps parcial-- que s'haurien de reformular.

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut