Cerimònia de la bandera dels Boy Scouts (Flickr)

Prop de 93.000 denúncies d'abusos sexuals de boy scouts entre els 8 i els 93 anys

L'organització, que ha obert un procés de fallida per fer front a les indemnitzacions, admet que podrien ser moltes més

Judith Casaprima SaguésActualitzat

El termini per presentar reclamacions per abusos en el si dels Boy Scouts acabava aquest dilluns, i se n'han presentat prop de 93.000, i els advocats de l'organització sospiten que podrien ser molts més. 

Els Boy Scouts of America (BSA) es van declarar en fallida fa uns mesos, amb la intenció de crear un fons per compensar les víctimes i poder fer front a l'allau de denúncies, que aleshores eren centenars.

Un dels advocats que porten el cas dels Boy Scouts, Paul Mones, diu que mai va preveure una allau de denúncies com aquesta: "Sabia que hi havia molts casos -va declarar diumenge a The New York Times- però mai em vaig plantejar que arribessin a aquesta xifra" i admet que podrien representar només una part del total de víctimes d'abusos en l'organització.

The New York Times, que va destapar el cas -que ja supera el dels abusos dins l'Església catòlica als Estats Units-, recollia diumenge la xifra de 82.000 casos denunciats, quantitat que ha crescut en més de 10.000 en un dia.

Dos joves celebren la decisió dels Boy Scouts.
Dos joves celebren la decisió dels Boy Scouts de reparar els casos d'abusos (Reuters)

Més de 100 anys d'abusos

Les denúncies provenen d'arreu dels EUA. Les víctimes tenen actualment entre 8 i 93 anys, la qual cosa dona una idea de la continuïtat d'aquestes situacions al llarg del més d'un segle d'història de l'organització. La gran majoria dels denunciants són homes, però també hi ha algunes dones que asseguren que van ser víctimes d'abusos en una entitat que no va obrir la porta a les nenes fins al 2017. S'han denunciat casos en els 50 estats i també a l'estranger en llocs com bases militars al Japó i Alemanya.

Segons documents interns de l'organització, ja en les primeres dècades de la seva existència hi ha informes de problemes d'abusos en què parlen de centenars de "degenerats" que havien servit  com a líders escoltes.
 

Procés de fallida

L'organització dels Boy Scouts va iniciar un procés perquè les víctimes poguessin demanar indemnització, i es va declarar en fallida al jutjat de Delaware, que va fixar aquest dilluns com a data límit per presentar les recalmacions. 

L'organització al·lega que té 1.000 milions de dòlars actius i també amb una xarxa de consells locals amb propietats per tot el país, centenars de campaments i altres possessions a la vora de llacs i valls.

En un comunicat, els Boy Scouts es mostren "consternats pel nombre de vides afectades pels abusos del passat", demanen disculpes i expliquen la voluntat d'indemnitzar les víctimes.

Boy Scouts of America
Boy Scouts of America (Reuters)

La declaració de fallida també és un intent de fer remuntar aquesta organització, fundada el 1910 i que va créixer a l'abric d'una Escriptura de Constitució del Congrés del 1916 en què es recollien els valors de "patriotisme, coratge, autosuficiència i virtuts afins", els objectius i els ideals cívics de generacions de nois nord-americans. 

Els joves escoltes aprenen l'obediència i la lleialtat i reciten el jurament de mantenir-se "moralment rectes".

Segons l'organització, 130 milions de nord-americans han passat pels programes dels Boy Scouts, generacions de joves, entre els quals John F. Kennedy, l'astronauta Neil Armstrong, la icona dels drets civils Ernest Green i el director de cinema Steven Spielberg.

Grup de boy scouts de Nebraska el 1913, s'ha detectat abusos des dels primers anys de l'organització (WikimediaCommons)

Els Boy Scouts han anat perdent membres en les últimes dècades, des que van assolit els 5,5 milions d'afiliats als anys 70. Actualment tenen 2,2 milions de membres després que el 2017 l'organització es va expandir per permetre la participació de les noies, les Girls Scouts, una operació que no va ser del tot ben acceptada.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexualMenorsEstats Units
Anar al contingut