Prohibir fumar al cotxe i en terrasses i encarir el tabac, les claus del pla de Sanitat

Sanitat demana aportacions científiques i mèdiques al pla, i a les comunitats autònomes, per arribar a un "acord nacional" amb tots els partits

Actualitzat

Les persones que fumen cada cop tindran menys llocs on encendre's una cigarreta si prospera el pla que està elaborant el govern espanyol d'acord amb les comunitats.

Els principals canvis que planteja són prohibir fumar dins del cotxe i a les terrasses i apujar el preu del tabac. L'objectiu: reduir el nombre de fumadors a Espanya. Del 25% actual, al 5% el 2040.

 

Es tracta de reduir el consum de tabac, un descens que s'ha estancat després del gran descens de fa 10 anys. Va ser aleshores quan es va prohibir fumar als interiors de la restauració i abans, el 2006, al lloc de feina.

El govern espanyol, conscient del retard que porta en la lluita contra el tabac, en gran part a causa de la pandèmia de la covid, ha donat a conèixer l'esborrany del seu Pla d'Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme, que vol complir els pròxims 4 anys.

Les 119 pàgnes del text preliminar s'han enviat a societats mèdiques i científiques, així com a les comunitats autònomes, perquè facin les seves aportacions al pla abans del dia 15 d'aquest mes.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit que es vol aconseguir una "generació lliure de tabac" a Espanya, un objectiu que vol que sigui compartit per tots els partits, i així "establir un acord nacional sobre la prevenció del tabaquisme amb el suport dels grups parlamentaris".

La llei es vol equiparar tant al tabac com a altres dispositius per fumar (EFE)

Cada cop menys llocs on poder fumar

Segons les directrius de l'OMS, la restricció dels espais i l'increment dels preus són les mesures més eficaces per reduir el nombre de fumadors.

El pla proposa que abans de l'any 2023 hi hagi més espais lliures de fum, sobretot "als espais exteriors" com a les terrasses de bars i restaurants i a les proximitats dels edificis públics, segons recull el text.

Aquests espais sense fum i "sense aerosols de cigarrets electrònics" inclouen també certs espais de l'àmbit privat, com els vehicles particulars.

Per això, cal adaptar la normativa contra el tabaquisme "a l'aparició de nous productes, que segons els experts són una nova porta al tabaquisme entre els joves", i modificar la llei abans de dos anys.


Que fumar sigui més car

A més de les revisions legislatives, el pla preveu "impulsar la revisió de la fiscalitat" de manera que sigui més car fumar en totes les seves modalitats.

El Ministeri pretén revisar el preu de les cigarretes i que el cost d'altres productes, com el tabac de cargolar, les cigarretes electròniques o les xixes, estiguin gravats amb la mateixa fiscalitat. Hisenda, però, també hi haurà de dir la seva.

Una de les novetats respecte a altres plans del tabac és que aquest esborrany inclou obertament la necessitat de buscar "alternatives al cultiu del tabac" a Espanya i consideracions mediambientals respecte a l'eliminació de residus, com ara ampliar la prohibició de fumar en platges, cosa que ajuda a l'eliminació d'uns residus -les burilles- que afecten greument l'ecosistema marí.

Un senyal de prohibició de fumar a una de les zones de platja sense fum.
La prohibició de fumar es vol estendre a totes les platges

Implantar l'empaquetat genèric

Sanitat es planteja, també, implantar l'empaquetat genèric dels paquets de tabac, de manera que es tregui l'atractiu de les marques, com s'ha fet a França o Austràlia.

És a dir, que tots els paquets de tabac siguin iguals, sense logos ni publicitat de les marques. I, segons els experts, és una mesura que té un fort impacte en la reducció de fumadors, i que fa que el tabac sigui menys atractiu. En aquest sentit, també es vol prohibir que les cigarretes i altres productes tinguin aromes per atraure el consum.

A més, es vol frenar la publicitat encoberta i les promocions en xarxes socials i plataformes de tots aquests nous productes.

Per reduir el nombre de fumadors sobretot entre els joves el pla preveu "equiparar per llei la publicitat, promoció i patrocini" dels dispositius electrònics o d'escalfament, "amb nicotina o sense", amb la que ja existeix per als productes del tabac.

Tot plegat per aconseguir la meta establerta per l'OMS d'una reducció relativa al 30% en el consum de tabac per a l'any 2025 comparat amb les dades del 2010.

Primeres respostes

Entre els primers a donar la seva opinió al text exposat pel govern espanyol, l'associació Nofumadores.org el considera "ambiciós" en alguns aspectes. L'ha valorat positivament ,però ha alertat que li falta concreció, sobretot pel que fa a la dotació pressupostària. La presidenta, Raquel Fernández, ha dit que "sense diners poca cosa es pot fer". "Esperem que no sigui un brindis al sol", ha afegit.

El Grup d'Abordatge al Tabaquisme de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC) dona suport també a les mesures proposades perquè son "ambicioses i responsables", ha dit en un comunicat. I insta a aplicar-lo al més aviat possible.

ARXIVAT A:
TabacSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut