Primeres crítiques a Putin dins de Rússia per l'avanç d'Ucraïna al nord-est

El líder de Txetxènia li reclama canvis en la guerra, el patriarca de l'Església ortodoxa prega pels seus "errors" i desenes de regidors li exigeixen que plegui

RedaccióActualitzat

La retirada precipitada de tropes russes del nord-est d'Ucraïna d'aquest cap de setmana sembla que està començant a passar factura al règim encapçalat pel president de Rússia, Vladímir Putin.

Almenys és el que es desprèn d'algunes notícies que arriben des d'aquest país, com les peticions signades per regidors municipals demanant que Putin sigui acusat d'alta traïció.


Desenes de regidors contra Putin

Segons l'agència EFE, una petició l'ha impulsada un regidor de Sant Petersburg, Dmitri Paliuga, i ja l'haurien signat més de 80 regidors de Moscou, de Sant Petersburg i d'altres ciutats.

Aquest dissabte Paliuga va explicar a un corresponsal del diari El Mundo que ja havia rebut una citació de la policia amb la intenció d'obrir-li un expedient per "desacreditar l'exèrcit".


Eleccions guanyades pel partit de Putin

De tota manera, aquests moviments incipients han coincidit amb eleccions municipals i regionals parcials a Rússia, que hauria tornat a guanyar per àmplia majoria el partit de Putin, Rússia Unida.

Segons la presidenta de la Comissió Electoral Central, Ella Pamfílova, en les eleccions, celebrades durant el cap de setmana, aquest partit també ha aconseguit el càrrec de governador a 12 de les 14 regions on s'han renovat.

A Moscou, per exemple, hi ha hagut només un 33% de participació, xifra baixa que s'interpreten com a manca d'interès perquè no hi ha oposició real, malgrat que han tret representants fins a 16 partits diferents.

El cap de l'Església ortodoxa russa, Ciril I, aquest dilluns en una cerimònia al monestir de Danilov de Moscou (Reuters)

Ciril I i els "errors" de Putin

Mostres de preocupació per com està anant la invasió d'Ucraïna han arribat també de l'església ortodoxa: el patriarca de totes les Rússies Ciril I aquest dilluns ha fet una "pregària especial".

L'ha dedicada a Putin, "que té una responsabilitat especial", i l'ha comminat indirectament a no cometre més errors:

"Que Déu el faci més savi, l'enforteixi i el protegeixi dels pecats i dels errors i alhora l'inspiri a prendre accions que protegeixin la nostra pàtria d'amenaces externes."

Ciril I ha donat suport a Putin de manera entusiasta des de l'inici de la invasió d'Ucraïna, qualificant-la de "lluita metafísica" contra els valors occidentals.

El president txetxè, Ramzan Kadírov
El líder de Txetxènia, Ramzan Kadírov, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Ultimàtum del líder de Txetxènia

La crítica més dura l'ha rebut Putin d'un dels seus principals aliats, el líder txetxè Ramzan Kadírov, que té tropes a Ucraïna en suport de Rússia.

A través del seu perfil a Telegram, Kadírov ha reclamat a Rússia un replantejament de la invasió:

"Si avui o demà no es fan canvis en la realització de l'operació militar especial, em veuré obligat a acudir a la direcció del país per explicar-los la situació sobre el terreny."

Mentrestant el govern de Putin intenta maquillar la situació, amb el ministre de Defensa, Serguei Xoigú, afirmant que les tropes russes només s'estan reagrupant.

Però la pèrdua d'Izium, una ciutat estratègica per controlar les regions de Donetsk i Lugansk, suposa la pitjor derrota en cinc mesos, també amb la caiguda de Kupiansk, l'enllaç ferroviari amb Rússia.

De moment, la resposta de Rússia ha estat bombardejar centrals elèctriques d'Ucraïna a distància i deixar sense electricitat milions de ciutadans d'aquest país.

Restes d'un míssil rus que ha destruït una subestació elèctrica, aquest dilluns a prop de Khàrkiv (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut