El detingut és un home de 74 anys (EFE/Santi Otero)

Presó incondicional per al jubilat detingut per les cartes bomba, acusat de terrorisme

El magistrat de l'Audiència Nacional no creu que l'investigat pertanyi a cap grup terrorista, però hi veu indicis "per alterar la pau pública"

RedaccióActualitzat

Presó incondicional per al detingut aquest dimecres a Burgos per l'enviament de les cartes bomba a La Moncloa i a altres institucions el mes de novembre. Així ho ha determinat el magistrat del jutjat d'instrucció 4 de l'Audiència Nacional encarregat de la investigació, José Luis Calama.

La decisió arriba després de la petició de la Fiscalia i li atribueix quatre delictes per terrorisme --dos d'ells agreujats per intentar atacar dos membres del govern, el president, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles-- .

El presumpte autor de l'enviament de les cartes amb material explosiu, un home de 74 anys del municipi de Miranda de Ebro, s'ha negat a declarar aquest divendres davant de l'Audiència Nacional.

El magistrat no veu indicis que l'investigat pertanyi ni col·labori amb cap grup terrorista organitzat, però considera que els fets evidencien que en el seu ànim està present "l'objectiu d'alterar greument la pau pública, transmetent el missatge que són unes accions efectuades per persones vinculades a Rússia" i el "d'obligar els poders públics del país a abstenir-se del suport mostrat a Ucraïna".

El jutge cita el contingut de pàgines web russòfiles consultades pel detingut i justifica la decisió d'enviar-lo a presó incondicional pel fet que els delictes imputats podrien tenir una pena de 20 anys de presó, la qual cosa intensifica la temptació de fugir. Concretament, veu possibilitat de fuga a territori rus. En la interlocutòria, Calama també aprecia un alt risc de reiteració delictiva.


Se li atribueixen l'enviament de sis cartes

A més dels sobres dirigits a La Moncloa i al Ministeri de Defensa, al detingut també se li atribueix l'enviament de quatre cartes més entre novembre i desembre de 2022, totes de color marró amb material pirotècnic fet a casa, dirigides a les ambaixades d'Ucraïna i els Estats Units, a una empresa d'armament de Saragossa i a la base aèria de Torrejón de Ardoz.

La que es va enviar a l'ambaixada ucraïnesa va ferir lleument un treballador.

Els agents, en un registre al domicili del detingut (EFE/Santi Otero)

La investigació policial constata que les cartes es van enviar des de Burgos i que el detingut és un funcionari jubilat de l'Ajuntament de Vitòria que vivia sol. En el registre al seu pis, els agents van trobar documentació i objectes que l'incriminen en l'elaboració dels artefactes explosius.

ARXIVAT A:
PolicialUcraïnaMoncloa
Anar al contingut