Bratislava

Eslovàquia podria obligar les dones que volen avortar a veure i escoltar el fetus

Amnistia Internacional i més de vint organitzacions més consideren que la mesura viola diversos tractats internacionals de drets humans

RedaccióActualitzat

El Parlament d'Eslovàquia ha d'aprovar aquest divendres una llei per restringir l'avortament. En concret, la reforma legal obligarà les dones que volen avortar a veure una imatge de l'embrió o el fetus i a escoltar el seu batec.

El projecte de llei va ser presentat per tres diputats del Partit Nacional Eslovac, nacionalista i conservador, amb l'argument que volen "assegurar-se que les dones estan informades sobre l'estat del seu embaràs" abans de prendre la decisió d'interrompre'l.

Altres polítics conservadors, en canvi, estan en contra d'aquesta mesura que molts grups consideren un retrocés en els drets de les dones.

És el cas del partit Gent Comú, conservador i populista. La diputada Silvia Shazad, d'aquesta formació, explica el perquè del seu vot en contra:

"Intentar canviar l'opinió de les dones sobre el seu embaràs amb aquesta mena de pressió és inacceptable".


Es dona la circumstància que, al setembre, el Parlament eslovac va rebutjar fins a quatre altres projectes de llei que volien restringir o prohibir l'avortament. Aquest que probablement s'aprovarà, en canvi, sí que va superar el primer tràmit el mes d'octubre.

Una part de la ciutadania eslovaca ha expressat el seu rebuig a aquesta llei amb un seguit de protestes que s'han fet durant el mes de novembre a Bratislava, la capital del país.

Els manifestants argumenten que suposarà la violació de diversos drets fonamentals de les dones, inclosos els drets a la privacitat, a l'autonomia i a prendre decisions mèdiques lliures de coaccions.

L'Organització Mundial de la Salut, de l'ONU, considera que l'avortament s'ha de "dur a terme de manera que es respecti la dignitat de la dona, es garanteixi el seu dret a la privacitat i sigui sensible a les seves necessitats i perspectives".

Una vintena d'organitzacions, entre les quals hi ha Amnistia Internacional, han fet arribar un document als diputats eslovacs, aquest novembre, expressant la seva "gran preocupació" sobre el projecte de llei, que consideren que viola diversos tractats internacionals sobre els drets humans ratificats per Eslovàquia.

"Si s'aprova aquesta legislació, Eslovàquia serà l'únic estat membre de la Unió Europea a imposar aquests requisits dolorosos a les dones."


El Consell d'Europa i diputats del Parlament Europeu han fet arribar escrits semblants.

Aquesta setmana s'ha publicat un nou informe del Centre de Drets Reproductius (CRR) que, precisament, alertava sobre el "risc considerable d'intents de revertir els drets a l'avortament" en diversos països, i posa Eslovàquia com a exemple.

La directora per a Europa del CRR, Leah Héctor, ha fet les següents consideracions al respecte:

"Les dones a Europa han lluitat durant molt de temps pels drets legals a accedir a l'atenció de l'avortament. Com demostren els esdeveniments recents a Polònia i Eslovàquia, aquests drets poden veure's amenaçats arbitràriament pels intents d'introduir noves barreres o reduir la legalitat de l'avortament, i haurem d'estar sempre atents".


Rebuig a protegir contra la violència de gènere

Es dona la circumstància que aquesta mateixa setmana el Parlament eslovac ha adoptat una altra decisió contra la llibertat de les dones: ha rebutjat, per segona vegada, una convenció del Consell d'Europa, la Convenció d'Istanbul, del 2011, "sobre la prevenció i la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica".

ARXIVAT A:
Avortament
Anar al contingut