Polèmica amb els pantans de Sau i Susqueda: s'haurien d'haver desembassat abans?

Per fer front al volum d'aigua, Susqueda va començar a desembassar dimecres, però s'ha obert un debat per si s'ha desembassat tard i en la quantitat que tocava

Actualitzat

Superat el temporal, el pantà de Susqueda està ara al 103% de la seva capacitat. Al seu entorn, arbres arrencats, camps inundats i canonades trencades.

Per fer front al volum d'aigua, Susqueda va començar a desembassar dimecres. Però, va ser massa tard?

S'ha posat sobre la taula com s'ha gestionat aquesta situació tan extrema, i s'ha obert un debat per si s'ha desembassat tard i en la quantitat que tocava.

S'han plantejat dubtes sobre per què l'Agència Catalana de l'Aigua no va desembassar abans els pantans de Sau-Susqueda tenint a la mà les previsions meteorològiques. Però les prediccions de com la pluja es convertiria en cabals als rius eren molt menors de les que finalment han estat. No va ser fins dimarts que van veure que havien d'actuar.

Diego Moxó, adjunt a la gerència per a la coordinació territorial de l'ACA:

"Amb aquests cabals que passaven per Girona, el que no podíem fer dimarts era començar a fer desembassaments des del sistema Sau-Susqueda perquè hauríem empitjorat les condicions que ja es donaven de manera natural a la ciutat de Girona, i ja el dimarts hauríem provocat desbordaments i, per tant, inundacions a la ciutat."

Abans del temporal, els embassaments de Sau-Susqueda estaven al 70% de la seva capacitat. Tenien encara un resguard del 30% per omplir. I en tres dies de borrasca, és com si hagués entrat l'aigua de dos pantans de la Baells.

 

Haver obert comportes la setmana anterior hauria deixat els embassaments al 50%. Gairebé al nivell d'alerta per sequera.

Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat:

"Nosaltres necessitem desembassar la quantitat justa per després no tenir problemes a l'estiu. Insisteixo que la reserva que teníem de 120 hectòmetres cúbics equival a quatre mesos de consum d'aigua de Catalunya, i vam desembassar preventivament quan ho havíem de fer."

Diego Moxó, adjunt a la gerència per a la coordinació territorial de l'ACA:

"Haver-los buidat més ens hauria apropat a situacions d'alerta, que en cas que les pluges haguessin sigut diferents -cosa que passa molt al clima mediterrani- segurament se'ns hauria demanat les responsabilitats consegüents per haver deixat en situació de precarietat total l'abastament a tota l'àrea metropolitana i a Girona."

Alguns alcaldes afectats per la crescuda del Ter valoren positivament la gestió, però demanen que es faci una valoració tècnica de com s'ha actuat per detectar possibles errors.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut