Barcelona

Polèmica a Barcelona per un exposició que portarà estàtues franquistes al Born

L'oposició demana al govern municipal que eviti que s'exposin al carrer un Franco eqüestre decapitat i l'estàtua de "La Victòria" que hi havia al Cinc d'Oros

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha hagut de sortir al pas de les crítiques de l'oposició per una exposició que portarà estàtues franquistes en ple carrer, davat del Born Centre Cultural. La mostra s'estrenarà a l'octubre i la intenció, segons ha avançat "La Vanguardia", és que al carrer hi hagi l'estàtua "La Victòria", que coronava el Cinc d'Oros, i l'estàtua decapitada de Franco a cavall que hi havia a Montjuïc. La mostra tindrà lloc després que l'executiu que encapçala Ada Colau ha reformulat l'espai, abans centrat en la commemoració del 1714

El cap del grup municipal d'Esquerra Republicana, Alfred Bosch, ha demanat tant a Colau com al socialista Jaume Collboni que evitin l'exhibició. "En un país on s'hagués jutjat als botxins i enterrat a les víctimes seria difícil d'entendre però es podria arribar a plantejar com a element cultural. Mentre les fosses de la Guerra Civil segueixen sense obrir-se, que es plantegi aquesta exposició és ofensiu per les víctimes, dóna una imatge de normalitat que no existeix", ha afirmat en un comunicat.

Tant Bosch com el també republicà Joan Tardà, diputat al Congrés, han expressat la seva indignació a Twitter. 

 

 

 

Des de les files del Partit Demòcrata Català, l'antiga Convergència, el regidor Jaume Ciurana ha acusat l'executiu de Barcelona en Comú i el PSC de "banalitzar" el franquisme. 

 

 

Davant de les crítiques, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha respost via Facebook que l'objectiu de la mostra és "fer pedagogia" i "trencar el silenci" sobre els crims del franquisme. I es remet a altres exposicions que s'han fet, arreu, que han inclòs "l'exposició temporal d'estàtues de dictadors o de dictadures, degudament contextualitzada" que busquen una "reflexió col·lectiva sobre la seva impunitat". 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut