Madrid

Podem trenca les negociacions amb el PSOE pel pacte amb Ciutadans

Errejón diu que el pacte és "incompatible" amb Podem perquè s'ha fet "pensant en el PP", però assegura que la mà continuarà estesa per negociar un govern "de canvi" si, com auguren, hi ha una investidura "fallida"

RedaccióActualitzat

Podem ha suspès les negociacions per a la investidura amb el PSOE després del pacte entre els socialistes i C's. El diputat de la formació d'esquerra Iñigo Errejón ha afirmat que el PSOE "ha triat" i l'acord "és incompatible" amb Podem perquè, al seu parer, s'ha fet "pensant en el PP".

"N'hi diuen acord de govern, no suma per la investidura i està fet per esperar el PP. Hem de dir amb tristesa que sembla que el PSOE ha escollit i no és compatible amb Podem."

La formació que encapçala Pablo Iglesias ja no s¡ha reunit, com tenia previst, amb el PSOE. El cap de l'equip negociador de Podem i número 2 de la formació ha augurat que l'acord portarà a una investidura "fallida", tret que els populars optin per una abstenció.

Davant la possibilitat que Sánchez fracassi en la investidura, des de Podem reiteren que continuaran amb la mà estesa als socialistes per buscar un "govern de canvi" i han alertat que no seran "figurants d'un acord cosmètic".

"Aquest acord va en sentit contrari del que estàvem parlant a les taules de negociació, i ho interpretem com una decisió que ens causa decepció perquè s'ha frustrat una oportunitat històrica. Però la mà continua estesa, si hi ha una investidura fallida."

Respecte del fet que veti un referèndum d'autodeterminació de Catalunya, Podem ha lamentat que no s'ofereixi cap proposta sobre l'encaix territorial.

"El problema fonamental és que només es posi un veto. Si, a més, hi ha hagués una proposta, ara podríem estar discutint sobre alguna solució de síntesis i podríem pensar si es pot desencallar la situació. En matèria territorial només trobem vetos i 'nos', i, amb això, avui Catalunya i Espanya estan més lluny que mai."

Segons ell, el pacte "no és progressista ni reformista", sinó que "farà les delícies de l'Ibex-35 i de la FAES". Errejón ha assegurat que el document amaga una "tercera reforma laboral encoberta" i "abarateix l'acomiadament". "Conserven les polítiques econòmiques i laborals del PP, intentant redreçar-les amb algunes gotes progressistes en polítiques socials", ha sentenciat.

Des del PSOE ja els han acusat de "mentir" i la picabaralla ha arribat a Twitter.

.@PSOE No lo decimos nosotros, lo dice vuestro documento y esta es la realidad. pic.twitter.com/SEBCeYZeas

— PODEMOS (@ahorapodemos) February 24, 2016

 

IU considera l'acord PSOE-C's "molt regressiu" 

A diferència de Podem, Esquerra Unida sí que ha anat  a la reunió d'aquest dimecres amb el PSOE i Compromís al Congrés. El portaveu, Alberto Garzón, ha argumentat que ho han fet "per cortesia" i també per traslladar al PSOE que l'acord amb C's és "molt regressiu i incompatible amb les converses que s'havien mantingut en el grup a quatre".

Garzón ha demanat al PSOE que estigui "a l'alçada" del moment històric i intenti un "govern de resistència" quecom a "única possibilitat" passa per girar cap a l'esquerra i no pas cap a la dreta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut