La platja de Canyelles Petites de Roses s'ha omplert de meduses aquest cap de setmana
Catalunya Migdia

Plaga de meduses a Roses: per què han arribat tan aviat i fins a tocar de la sorra?

L'Institut de Ciències del Mar del CSIC ho atribueix a la sequera i adverteix que les temperatures cada cop més altes també afavoriran l'arribada de més meduses a la costa

Enllaç a altres textos de l'autor

Laia Claret

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@laiaclaret

Aquest cap de setmana les xarxes socials s'han omplert de fotos i vídeos on es veien centenars de meduses en diferents platges de la badia de Roses (Alt Empordà). Dies enrere, però, també se n'havien vist moltes a Blanes, Begur, Tamariu i l'Escala. Són meduses que envaeixen l'aigua i la tenyeixen d'un color vermellós, però que també arriben a la sorra. 


Com és que hi ha tantes meduses al mes d'abril?

Una vegada més, la sequera hi té molt a veure. Josep Maria Gili, investigador de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, explica que, com que no ha plogut, ha arribat molt poca aigua dolça al mar a través de les desembocadures dels rius. Normalment, aquesta aigua dolça que arriba a les platges fa de barrera per a l'entrada de meduses, a les quals aquesta aigua menys salada no els agrada:

"Si hagués plogut, l'aigua menys salada de la costa actuaria com una mena de barrera natural --com si volguéssim barrejar oli i aigua-- que faria més difícil l'arribada de les meduses."

Aquest investigador explica que això ha provocat que aquestes meduses luminescents --unes de les més urticants-- hagin arribat un mes abans del que és habitual.

Quan aquestes meduses són joves presenten un color marronós, però quan creixen adquireixen un to més vermellós. Tenen una dotzena de tentacles molt llargs i són els responsables del 80% de les picades que registrem a les platges catalanes. El que les fa més perilloses és que deixen anar aquests tentacles, que queden separats del cos de la medusa, però continuen picant, amb l'afegitó que són molt difícils de veure per part dels banyistes. 


Crida a la calma de l'Ajuntament de Roses

Tot i que l'arribada de les meduses s'ha avançat més del compte, des d'aquest consistori expliquen que cada primavera n'arriben a tota la Costa Brava. El regidor de Medi Ambient del municipi, Lluís Espada, recorda que l'any passat se'n van veure moltes durant els mesos previs a l'estiu, però que durant el juliol i l'agost, quan hi ha més turisme, pràcticament no n'hi va haver. Per tant, ara per ara no estan preocupats perquè això pugui fer trontollar la temporada.

L'espècie de medusa que ha aparegut a la badia de Roses és una de les més urticants (Èrika Garcia) 

Lluís Espada explica que les platges més afectades aquest cap de setmana han estat les del cap de Creus --Pelosa, Montjoi i Jóncols-- i que no tenen constància de cap incident relacionat amb la presència de les meduses

La medusa luminescent que ha aparegut aquest cap de setmana a la badia de Roses no ha estat, però, l'única espècie que s'ha vist aquests últims dies a la Costa Brava, on també s'han observat les conegudes com a "barquetes de Sant Pere". Aquesta medusa és més habitual, és de color blau i viu més a prop de la platja. L'avantatge és que, per sort, no és tan urticant. 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut