Xavier García Albiol, Jordi Baiget, Benet Salellas i Albano Dante Fachin (ACN)
Xavier García Albiol, Jordi Baiget, Benet Salellas i Albano Dante Fachin (ACN)
Barcelona

Picabaralla entre la Generalitat, la CUP, el PP i CSQEP per l'aplicació de les mesures contra la pobresa energètica

La Generalitat responsabilitza el govern espanyol de l'anul·lació de part de la llei catalana contra la pobresa energètica i Albiol diu que li sembla "mesquí"

RedaccióActualitzat

El govern de la Generalitat ha lamentat que situacions de pobresa energètica extrema se solucionarien si el govern espanyol impulsés un "bo social" en les factures de les subministradores, i ha lamentat que la Generalitat no pot fer-ho per falta de competències. El conseller d'Empresa, Jordi Baiget, s'hi ha referit en la roda de premsa posterior al consell executiu, arran del cas de la dona morta a Reus i d'informar de les actuacions posteriors que ha fet la Generalitat.

"Totes aquestes actuacions, els protocols, la llei i tots els expedients sancionadors i les mesures sancionadores les hem fet malgrat el govern espanyol. Una de les coses que hi havia a la llei, com és el bo social, han estat recorregudes i retirades."

El diputat de la CUP al Parlament, Benet Salellas, ha demanat aquest dimarts als serveis jurídics de la Generalitat que es querellin contra Gas Natural i n'ha culpat el govern del PP i el Tribunal Constitucional per haver anul·lat el codi de consum de Catalunya.


"Demanem a la Generalitat que, via els seus serveis jurídics, interposi una querella criminal contra els responsables de Gas Natural per aquest fet tan greu. Però també volem fer responsable d'aquesta situació el Tribunal Constitucional que va anul·lar un codi de consum de Catalunya que preveia una normativa molt taxativa sobre la pobresa energètica. I volem acusar el govern del PP que impugna les nostres lleis i que després no legisla per protegir aquestes persones."


Per la seva part, el president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, ha instat el govern a retornar les competències en serveis socials si no les aplica. Albiol ha dit que li semblaria "mesquí" relacionar la desgràcia de la dona amb la decisió del govern espanyol de portar la llei de pobresa energètica al Tribunal Constitucional. L'alt tribunal espanyol va suspendre part de la norma catalana, la que afectava els desnonaments, per invasió competencial.

 

"No podem transferir aquesta situació a la responsabilitat del govern central perquè jo vull recordar que entre molts altres recursos de què disposa la Generalitat de Catalunya –i no dic que sigui la culpable, ni de bon tros– també es contempla el d'ajuts a les situacions més complicades de pobresa extrema que hi ha al nostre país."

 

El portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Albano Dante Fachin, ha reclamat  "contundència" al govern contra Gas Natural i que la pròpia Generalitat depuri responsabilitats internes.

"Hi ha el risc d'entrar en una batalla política per veure de qui és la culpa. Al final, quan comencem així, acaba sent de la víctima, i no ho podem permetre. Hi ha indicis clars que hi ha una sèrie de responsabilitats que algú ha d'assumir."


Després de recordar que l'Ajuntament de Reus ha culpat Gas Natural de no haver-los informat del tall del subministrament a la dona, ha acusat el govern de no haver fet els deures a l'hora de desplegar el reglament de la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, després de reivindicar que aquestes no estan suspeses pel TC.
 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut