Pèrdues per la pluja de Sant Jordi: Cultura, Ajuntament i Gremi busquen com compensar-les

El president del Gremi d'Editors apunta la possibilitat de fer una revetlla de llibres a l'estiu

Actualitzat

Sant Jordi és per a molts llibreters el dia de més facturació. Però la pluja i les calamarsades d'aquest dissabte van provocar destrosses, i algunes parades van haver de tancar abans d'hora.

A Barcelona, el vent i la pluja van arrencar tendals i van malmetre centenars de llibres. Algunes de les signatures previstes també es van haver de suspendre.

 

Per la Laia Salvador, de la llibreria La Carbonera, es van cometre errors logístics importants. En declaracions a "El suplement", de Catalunya Ràdio, ha explicat que, malgrat els pronòstics meteorològics, no s'havien previst alternatives i que les carpes ofertes per l'Ajuntament de Barcelona no aguantaven el vent.

En el seu cas són pocs els llibres de les dues parades que tenien a Barcelona que han quedat fets malbé, però altres llibreries han tingut pèrdues importants. Com que els preus dels llibres són fixos, no es poden vendre més barats per compensar el fet que estiguin deteriorats.

També a "El suplement", Víctor Garcia, de la llibreria Calders, ha expressat les males sensacions per l'organització d'aquest Sant Jordi, en què no hi havia --ha dit-- cap pla alternatiu en cas de pluja.

A Girona, davant les previsions, es va optar per traslladar les parades a cobert, al Recinte Firal. Però molts creuen que fer el mateix a Barcelona era difícil, i, a més, es perdia l'encant.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ja ha anunciat que es faran càrrec dels desperfectes causats per la pluja.

Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, ha explicat en una altra entrevista d'"El suplement" que les afectacions s'hauran d'avaluar punt per punt, perquè no han estat iguals a tot Catalunya. També ha assenyalat que, pel que fa a Barcelona, l'Ajuntament ja s'ha posat contacte amb ells per ajudar a eixugar les pèrdues, que encara no s'han pogut quantificar.

El president del Gremi d'Editors i de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, en una entrevista aquest matí al 324, ha explicat que ja estan treballant amb l'Ajuntament de Barcelona i la Conselleria de Cultura per buscar solucions per pal·liar la situació que han patit editorials i llibreries.

Tixis ha dit que trigaran dies a calcular els danys, i que és aviat per fer una estimació, perquè les afectacions no han estat només a Barcelona i s'ha de buscar un mecanisme just i equitatiu per calcular les pèrdues. Sobre la possibilitat de buscar un espai alternatiu a Barcelona, ha afirmat que seria gairebé impossible trobar-ne un per poder posar tanta gent a cobert.

Malgrat això, ha fet una valoració molt positiva d'aquest Sant Jordi, amb nivells de vendes que igualarien les xifres rècord del 2019, i ha afirmat que, si no hagués estat per la pluja, hauria sigut el millor Sant Jordi de la història. Tixis també ha plantejat fer una festa del llibre a l'estiu, semblant a la iniciativa del 2020, quan a causa de la pandèmia es va traslladar la festa de Santa Jordi al juliol. Una possibilitat que també ha plantejat la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut