"Per fi m'han cregut": les paraules de la víctima en conèixer la condemna a Dani Alves

La seva advocada responsabilitza alguns mitjans de comunicació d'haver-la qüestionat i revictimitzat durant més d'un any, fent-li reviure els fets i perjudicant la seva salut

Anna Bonet MartínezActualitzat

En la primera entrevista després de la sentència a Dani Alves que s'ha fet pública aquest dijous, l'advocada de la víctima ha criticat el tractament que alguns mitjans han fet del cas. "Per fi m'han cregut" és la primera frase que va dir la noia, segons ha explicat Ester Garcia a El matí de Catalunya Ràdio. L'advocada ha demanat que, ara que s'ha provat i condemnat l'agressió sexual, deixin de qüestionar-la.

"Ha estat molt difícil sostenir-la fins al judici, hi ha arribat molt fràgil" ha explicat.

"Per una víctima de violència sexual passar per un procés judicial ja és de per si molt traumàtic i escoltar cada dia durant un any informacions que posaven el focus en ella i la qüestionaven li ha fet molt de mal".

"Les lesions per la violència sexual són irreparables, però en aquest cas hi ha un plus mediàtic que ha fet que la seva salut es veiés molt més perjudicada", explica l'advocada.

En aquest sentit, Garcia critica que es publiqués una entrevista a Dani Alves, en la qual "es donava veu a l'agressor per humiliar la víctima": "Un agressor té dret a defensar-se, però no posant el focus en la víctima i qüestionant-la".

Ester Garcia, l'advocada de la víctima del cas Alves
Ester Garcia, envoltada de micròfons, a les portes de l'Audiència de Barcelona (David Zorrakino/Europa Press)


Preservar la seva identitat

Garcia ha valorat també l'acompanyament dels professionals de l'Hospital Clínic, el centre de referència en violència sexual, així com dels forenses públics del jutjat, els Mossos d'Esquadra i l'administració de Justícia, que ha fet esforços "per protegir-la i preservar la seva identitat."

Durant tot el procés judicial aquesta era la màxima preocupació de la denunciant, que temia denunciar perquè pogués ser revelada la seva identitat.

Garcia lamenta que, malgrat "els mitjans desplegats pel sistema judicial, això no s'ha respectat", ja que un any després dels fets la mare de Dani Alves va difondre a les xarxes socials vídeos i dades de la denunciant; unes imatges que també van publicar mitjans espanyols.

"Per a ella va ser reviure-ho tot" explica l'advocada, que recorda que quan la víctima va veure les imatges va sentir que l'havien tornat a violar: "vam haver de demanar reforços psicològics."

Aquesta publicació "buscava que ella no arribés a judici amb les condicions normals per declarar" diu Garcia: "és una vulneració dels seus drets fonamentals". El cas va ser denunciat a principis del 2024 i actualment està en mans del jutge instructor.


Una sentència exemplar, tot i la pena mínima

Després de conèixer la condemna, la dona "se sent reconfortada", explica Garcia. "Per una víctima de violència sexual el més important no és la pena, sinó que la creguin" afegeix.

La primera frase que la víctima va dir en saber que el tribunal considerava provada l'agressió sexual i que Dani Alves havia estat condemnat va ser "per fi m'han cregut". Gràcies a això, "ella pot començar a treballar en la seva recuperació emocional."

"Estem satisfetes perquè és una sentència exemplar pel que fa al concepte del consentiment i això suposa un canvi", ja que el tribunal "destaca que no cal una resistència ferotge" per provar l'agressió, diu Garcia.

Sobre la pena mínima que s'ha imposat, de 4 anys i sis mesos de presó, l'advocada insisteix que "per ella el més important és que se l'hagi cregut".

Tot i això, es mostra sorpresa perquè, en 20 anys defensant dones agredides, mai havia vist "una pena tan baixa" en casos similars on queda provada l'agressió sexual amb violència.

Garcia recorda que la sentència reconeix la violència afegida, perquè condemna Alves també per un delicte de lesions, pel qual li imposa una multa de 9.000 euros.

Dani Alves, el primer dia del judici (ACN/Jordi Borràs)


"La llei del només sí és sí no ha beneficiat Alves"

L'advocada argumenta que el fet que s'hagi imposat a Alves la pena mínima no és degut a la darrera reforma del Codi Penal, arran de la Llei del només sí és sí, sinó que respon al criteri dels jutges.

D'una banda, perquè el tribunal ha decidit aplicar l'atenuant de reparació del dany i, de l'altra, perquè dins la forquilla prevista per aquest tipus de delictes --que va dels 4 als 12 anys; i dels 4 als 8 en cas d'atenuant-- ha decidit imposar gairebé la pena més baixa possible.

Per tant, diu l'advocada, la llei no ha beneficiat Dani Alves, sinó al contrari: "el tema del consentiment està argumentat en concordança amb la llei."

"Determinats periodistes han fet un mal ús d'aquest cas" per anar en contra d'aquesta norma, diu Garcia, i això "no em sembla ni adequat ni ajustat ni cert."

Sobre si l'acusació recorrerà la sentència, Garcia ha explicat que d'aquesta qüestió encara no n'han parlat.

Expectació mediàtica davant l'Audiència de Barcelona, on s'ha jutjat Dani Alves (EFE/Alejandro García)
Expectació mediàtica davant l'Audiència de Barcelona, on es va jutjar Dani Alves (EFE/Alejandro García)


"El dany moral no s'ha reparat"

L'advocada ha expressat la seva preocupació pel fet que a la societat cali el missatge que els rics poden optar a penes més baixes, perquè poden pagar indemnitzacions que suposen un atenuant de la condemna.

"Ell va pagar perquè té capacitat econòmica, però no ha fet cap esforç econòmic ni moral de reparació a la víctima".

D'altra banda, Garcia ha reconegut que el seguiment mediàtic del cas ha estat dur per al seu despatx: "hem hagut de suspendre visites d'altres clientes perquè hi havia mitjans a la porta."

"M'agradaria pensar que ja s'ha acabat", ha dit, conscient que "els mitjans continuaran informant". Per això demana "que no es posi el focus en la meva clienta i que els mitjans informin de manera acurada i respectuosa, i se la deixi de qüestionar."

 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexualDaniAlves
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut