Brussel·les

Pedro Solbes reconeix que "el 2009 serà pitjor que el 2008" per a l'economia

El vicepresident econòmic del govern espanyol, Pedro Solbes, ha reconegut aquest dimarts que "el 2009 serà pitjor que el 2008" i que l'atur "podria augmentar més". El ministre d'Economia ha admès que la desocupació, que aquest novembre ha augmentat el 6,57% a Catalunya, és el "problema més greu que té Espanya en aquests moments" i la "principal preocupació" del govern central. Després d'haver-se reunit amb els seus homòlegs de la UE a Brussel·les, Solbes ha advertit que "hi ha la impressió que el primer semestre del 2009 serà difícil" i que fins al segon l'economia no es començarà a recuperar.

Actualitzat
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha reafirmat la "preocupació" del govern per les dades de l'atur del novembre i ha reconegut que no se sent "gens satisfeta" amb l'actual situació de la desocupació. A la roda de premsa posterior al Consell Executiu ha afegit que al govern li preocupa "moltíssim" la situació de les famílies, que veuen que, de vegades, l'únic membre amb feina estable perd el seu lloc i se'n redueixen els ingressos. "Aquest govern, tal com ja va anunciar a l'abril, adoptarà totes les mesures i més per intentar ajudar aquestes persones sense feina", i ha afegit que apostarà per la recol·locació.

El director del Servei d'Ocupació de Catalunya, Joan Josep Berbel, ha afirmat que les mesures contra la crisi i la desocupació, impulsades en les últimes setmanes des del govern central i la Generalitat, "estabilitzaran el creixement de l'atur en els pròxims mesos". El director del SOC ha recordat que els aturats tenen a la seva disposició el pla Inicia per a emprenedors que vulguin posar en marxa la seva pròpia empresa. Aquest programa té un pressupost de 73 milions d'euros en 3 anys. La Generalitat també ha creat 6 Aules de Recerca Intensiva de Treball i ha contractat 184 persones perquè assessorin els aturats a les oficines de treball.

CiU ha reclamat al govern unes polítiques actives d'ocupació adaptades a la crisi per frenar l'augment "constant i progressiu" de l'atur, especialment a Catalunya. En un comunicat, la formació nacionalista destaca que "ara, més que mai, el govern ha de buscar i utilitzar tots els recursos per posar solucions vàlides a aquest problema, com per exemple, que el Servei Català d'Ocupació apliqui una sèrie de polítiques actives d'ocupació adaptades al nou context de crisi i a les seves necessitats".


Les patronals demanen més ajudes i més flexibilitat laboral

Les organitzacions empresarials han valorat com a "molt negatiu" el fort increment de l'atur a Catalunya. La patronal Foment del Treball ha reiterat, en un comunicat, la necessitat d'"emprendre reformes estructurals que flexibilitzin el mercat de treball i que redueixin els costos i les traves existents, tant a l'entrada com a la sortida del mercat laboral".

Per la seva banda, Pimec ha demanat "que les mesures financeres anunciades s'executin de manera ràpida i amb garanties que arribin als seus destinataris, pimes i particulars". De la mateixa manera, Fepime-Catalunya ha manifestat "la necessitat de flexibilitzar les relacions laborals i reduir els costos", així com "incidir en la formació del col·lectiu d'aturats i del col·lectiu sense ocupació anterior perquè puguin convergir en altres sectors en què hi ha dificultats per cobrir les places requerides".
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut