Una nena amb mascareta (Europa Press)
Els alumnes tornen demà a les escoles sense mascareta (Europa Press)

Pediatres, mestres i famílies, tips de la mascareta a l'escola

L'ús obligatori de la mascareta als interiors, l'última mesura que queda abans de tornar a la normalitat prepandèmia, ja s'ha suprimit a la majoria de països europeus

Anna Bonet MartínezActualitzat

L'obligació de portar la mascareta als interiors és l'última mesura que queda abans de tornar a la normalitat prepandèmia. La majoria de països europeus, com França, Bèlgica o Suècia, ja l'han suprimit, però aquí encara es manté, juntament amb els grups bombolla.

Famílies, mestres i pediatres reclamen que la retirada comenci per les escoles. Consideren que els nens i nenes estan pagant un preu molt alt per la pandèmia, i que, en decisions com aquestes restriccions, no se'ls ha tingut gens en compte.

Cristina López Merino, mestra a Educació Infantil: "De primària a sisè porten mascareta, i això implica que no podem fer moltes metodologies com ambients, agrupaments, barreges, obrir portes..."

Àngels Cadena Bordoll, directora Escola MR de Nou Barris: "Ens esperàvem que al febrer, com a molt al març, no tindríem mascareta, perquè no va a joc amb les relacions socials. Fora dels centres, les mesures s'han anat adaptant a la pandèmia i als centres mantenim les mascaretes."

Toni Soriano, pediatre epidemiòleg al Vall d'Hebron: "A les escoles, l'obligatorietat de la mesura no ha fet variar la incidència i els indicadors epidemiològics entre els que no en porten i els que sí."

A més, critiquen que tant la mascareta com els grups bombolla dificulten l'aprenentatge i les relacions. Així ho expressen en aquest reportatge del "Telenotícies vespre":


Argimon, a favor de retirar la mascareta a les escoles

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat en diverses ocasions a favor d'eliminar la mascareta. L'ús està regulat per un reial decret, de manera que la decisió depèn del Ministeri de Sanitat.

Aquest dijous, Argimon ha insistit en una entrevista a RAC1 en la necessitat de retirar la mascareta en interiors a les escoles. El conseller de Salut ha obert la porta a "tirar pel dret" i aplicar aquesta mesura encara que no hi hagi consens amb el govern espanyol.

"Sí, algun dia ho haurem de fer, no podem estar tot el dia amb la mascareta", ha respost quan li han preguntat si tiraria endavant amb la retirada de les mascaretes a les aules encara que el ministeri s'hi resisteixi.


Per Argimon, eliminar l'obligació de portar mascareta a l'interior "és una decisió més política que tecnicocientífica" i depèn que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "trobi el moment" per anunciar-ho.

Fa tres setmanes, el conseller de Salut va dir que hi havia "una certa urgència" per retirar les mascaretes a les escoles i, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va explicar que s'imaginava "un Sant Jordi entrant a les llibreries sense mascareta".

També aquest dijous, el Congrés dels Diputats ha votat a favor de retirar l'obligació de portar mascareta en interiors, que no és d'obligat compliment.

 

 

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut