Interior d'una botiga de roba a Madrid amb persones amb mascareta
Interior d'una botiga de roba a Madrid amb persones amb mascareta (Europa Press/Marta Fernández)

El Congrés vota retirar la mascareta en interiors en una moció no vinculant

Argimon obre la porta a eliminar l'obligació de portar mascareta a l'escola encara que no hi hagi consens amb el govern espanyol

Redacció/Agències

El ple del Congrés ha votat a favor de retirar l'obligació de portar mascareta en interiors.

La moció presentada per Ciutadans, que ha tirat endavant amb 184 vots a favor (entre els quals els del PSOE), 91 en contra i 57 abstencions, aposta per eliminar la mascareta als interiors "en línia amb l'evidència científica i amb la situació epidemiològica".

En ser una moció, la votació d'aquest dijous al Congrés no és d'obligat compliment. Tot i això, el portaveu de Ciutadans a la cambra, Edmundo Bal, ha pronosticat que "el govern no voldrà desobeir el que insinua el seu propi grup parlamentari".

Els socialistes han votat a favor de la iniciativa de Ciutadans després de transaccionar una esmena que assenyala que el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut és el marc on fer "els passos adequats per abordar la reconsideració de les mesures de contenció de la pandèmia".

En la sessió de control de dimecres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir (precisament en resposta a una pregunta de Ciutadans), sobre aquesta qüestió que el Ministeri de Sanitat decidirà la retirada de l'obligació de portar mascareta als interiors "un segon després" que els professionals sanitaris ho recomanin.

Persones amb mascareta a l'interior d'un bar a Navarra
Persones amb mascareta a l'interior d'un bar a Navarra (Europa Press/Eduardo Sanz)

Argimon no descarta retirar la mascareta a l'escola unilateralment

D'altra banda, aquest dijous el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat que insistirà davant del Ministeri de Sanitat per retirar les mascaretes dins les aules. De fet, Argimon no ha descartat aplicar aquesta mesura a Catalunya, encara que no hi hagi consens amb el govern espanyol.

En una entrevista a RAC1, el conseller de Salut ha apuntat que eliminar l'obligació de portar mascareta en interiors, tant a les escoles com per al conjunt de la població, "és una decisió més política que tecnicocientífica" i depèn que La Moncloa "trobi el moment" per anunciar-ho.

"Parlen de després de Setmana Santa, però apressarem perquè sigui abans", ha dit Argimon, que fa tres setmanes va dir que hi havia "una certa urgència" per retirar les mascaretes a les escoles i, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va explicar que s'imaginava "un Sant Jordi entrant a les llibreries sense mascareta". El conseller ha fet referència a estudis que assenyalen que la mascareta "ajuda poc" a contenir la covid en els entorns escolars.

Preguntat sobre si "tirarà endavant" amb la retirada de la mascareta a les aules encara que el Ministeri de Sanitat s'hi resisteixi, ha respost: "Sí, algun dia ho haurem de fer, no podem estar tot el dia amb la mascareta".

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en un acte d'aquesta setmana
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en un acte d'aquesta setmana (ACN/Albert Segura)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut