PCR, antígens, serològics: els diferents tests de coronavirus i com s'utilitzen ara

Hi ha debat sobre si els d'antígens detecten les persones infeccioses millor que les PCR, mentre els serològics serveixen per saber el percentatge de població que ha estat en contacte amb el virus

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La campanya de cribratges massius anunciada pel govern aquest divendres es basarà en l'ús dels dos principals tipus de test disponibles actualment: PCR i antígens.

La intenció és utilitzar-los per buscar persones infectades que poden contagiar el virus i tallar així les cadenes de transmissió per les quals la malaltia s'escampa.

Automostres per PCR a les farmàcies

La principal novetat és com es vol fer la recollida de moltes de les mostres per fer PCR: a través de les farmàcies, que distribuiran kits a les persones que s'esculli per fer-los el test.

Amb aquest sistema, que s'està organitzant i es preveu que comenci a funcionar abans de Nadal, la persona rebrà una carta, amb què anirà a la farmàcia a recollir el kit.

El kit està format per un tub amb un bastonet i les etiquetes identificatives. A casa haurà d'introduir-se el bastonet als forats del nas uns 2 centímetres i fer-hi 5 voltes a cadascun.

Després haurà de tornar la mostra a la farmàcia, que l'enviarà al laboratori per analitzar-la, i un o dos dies després tindrà el resultat penjat a internet, a La Meva Salut.

Una persona agafa una caixa de tests d'antígens


No calen sanitaris per agafar les mostres

Fins fa poc les mostres s'agafaven de la nasofaringe, al capdamunt del nas, una presa difícil de fer i molt molesta per a la persona, però els assajos han demostrat que ja n'hi ha prou agafant les mostres dels forats del nas.

Aquesta constatació ha permès organitzar la recollida de mostres a les farmàcies, copiant el sistema logístic que s'utilitza des de fa anys per detectar casos de càncer de còlon.

És un sistema que permetrà descarregar de feina els treballadors sanitaris que els últims mesos s'han dedicat a recollir aquestes mostres.

Proves en 15 minuts: els tests d'antígens comencen a arribar als CAP i hospitals
Sanitaris prenent mostres per fer tests de coronavirus (EFE)

La fiabilitat de la PCR

La PCR és una tècnica que permet detectar el coronavirus encara que hi hagi poca càrrega viral, cultivant-lo perquè es reprodueixi i es multipliqui.

Aquest cultiu comporta unes quantes hores, cosa que és el principal inconvenient d'aquest tipus de prova, a més de la necessitat de fer-ho en un laboratori especialitzat.

És el test de referència que recomanen tant l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, com els organismes oficials d'arreu del món.

Tests d'antígens als joves

L'altre tipus de test en què es basen els cribratges massius són els tests d'antígens: està previst fer-los servir les pròximes setmanes per buscar el virus entre persones d'entre 18 i 30 anys, sobretot en clubs esportius.

Aquests tests són molt més ràpids a donar els resultats, i no cal dur-los al laboratori: les mostres es recullen igual que per les PCR, i en pocs minuts ja se sap si s'és portador del virus o no.

Ho fan detectant les proteïnes del virus en el tracte respiratori de la persona, i necessiten molta més càrrega viral que les PCR per poder-ho fer, perquè no cultiven el virus.

Un home es sotmet a la recollida de mostres per fer-li el test d'antígens, aquest divendres a Sant Fruitós de Bages (ACN)

El debat dels antígens

D'aquests tests se'n va parlar molt a la primavera, anomenant-los "tests ràpids", però llavors no van aconseguir gaire sensibilitat i se'n va descartar l'ús massiu.

Mig any després, són molt més fiables i el seu ús s'ha estès molt, però hi ha un debat encès sobre la seva utilitat, perquè detecten molts menys casos que les PCR.

Hi ha experts que afirmen que això no és un inconvenient sinó un avantatge, amb l'argument que les persones que donen negatiu d'antígens i positiu per PCR tenen el virus, però pràcticament ja no són infeccioses.

És el que diu l'infectòleg Oriol Mitjà, que assegura que els tests d'antígens detecten gairebé tots els pacients amb capacitat d'infecció, i que per tallar les cadenes de transmissió se n'ha de prioritzar l'ús.

Gràfica comparativa entre quins portadors del coronavirus detecten els tests d'antígens i de PCR

El control dels resultats

Malgrat tot, el debat no està tancat, perquè encara hi ha experts que dubten que detectin les persones asimptomàtiques amb capacitat d'infecció.

A més, hi ha el problema del control dels resultats per part del sistema sanitari si se n'autoritza la venda a les farmàcies: si la persona se'l compra i se'l fa a casa, hi ha dubtes si ho comunicarà si li surt positiu.

Per això Salut està elaborant un protocol perquè es puguin trobar a les farmàcies i que els resultats tinguin "totes les garanties de seguretat, traçabilitat i interpretació".

test antígens
Un kit per fer el test d'antígens


Tests d'antígens encarregats per empreses

Mentrestant això no arriba, el que està en plena activitat és la venda directa de tests d'antígens a empreses que no poden optar pel teletreball per testar el seu personal.

Aquestes empreses tenen dues opcions: o comprar-los directament per un preu d'entre 4 i 6,5 euros, o contractar una empresa sanitària que enviï professionals per fer-los, per un preu entre 30 i 45 euros el test.

Les empreses que es dediquen a oferir aquest servei estan desbordades: segons informa l'agència ACN, les últimes setmanes algunes han augmentat un 400% el seu volum de feina.

Els tests serològics

El tercer tipus de test disponible per detectar el coronavirus és el serològic: amb una mostra de sang, esbrina en pocs minuts si la persona té anticossos contra la Covid-19.

La utilitat d'aquest test és complementària als altres dos: no troba les persones infeccioses, sinó les que han estat en contacte amb el virus, hagin tingut símptomes o no o passat la malaltia.

Per això es fan servir amb tests aleatoris per saber el percentatge de població que ja té anticossos. Encara no és clar, però, si aquests anticossos protegeixen la persona de la malaltia si li torna a arribar el virus.

El govern prepara un pla per 'testar massivament la població'
Un sanitari amb dues proves d'antígens (EFE)
ARXIVAT A:
Coronavirus Preguntes i respostes coronavirus
Anar al contingut