Pacients en llits al carrer en el pitjor brot de covid a Hong Kong

Els casos s'han multiplicat per 60 en el darrer mes i s'han desbordat els hospitals de la ciutat

RedaccióActualitzat

La ciutat financera de Hong Kong viu la pitjor situació pel que fa a contagis de covid des de l'inici de la pandèmia, el març del 2020. Els casos s'han multiplicat per 60 en els darrers dies i això ha fet que es desbordin els hospitals: les plantes covid superen el 90% d'ocupació i el contagi s'estén també entre els sanitaris..

El col·lapse ha fet que pacients amb símptomes de covid, entre els quals hi ha moltes persones grans, s'hagin d'atendre en llits al carrer, a l'exterior dels centres. De vegades, sota la pluja. Algunes estimacions de mitjans locals parlen de 10.000 persones esperant per ser ateses.

La cruesa de les imatges ja ha obligat les autoritats a demanar disculpes. Mentrestant, valoren la possibilitat de fer testos massius a la població, sobretot a les residències de gent gran, on es preveu la possibilitat que sigui obligatori fer-se proves a diari.  

Vista des de l'aire de pacients en llits a l'exterior de l'hospital (EFE/EPA/Miguel Candela)
Tendes i pacients en el pitjor brot de covid a Hong Kong (EFE/EPA/Miguel Candela)
Pacients a l'entrada a l'hospital (EFE/EPA/Miguel Candela)

Les escoles, instituts, cinemes i llocs públics estan tancats fins al 6 de març  es recomana a tothom que faci teletreball. Un tancament que arriba quan altres països, com ara Dinamarca, han relaxat o fins i tot suprimit les mesures anticovid.

Hospital de campanya entre els gratacels de Hong Kong(Reuters)

Cinquena onada

Es tracta de la cinquena onada de la covid a la ciutat autònoma xinesa. Les autoritats sanitàries parlen d'un rècord de 6.116 casos confirmats aquest dijous i més de 6.000 casos sospitosos. També hi hauria 24 morts.

Unes xifres en una ciutat amb més de set milions d'habitants que que contrasten amb la política de covid zero xinesa.

De fet, durant tota la pandèmia s'havien registrat molts pocs casos de coronavirus. A principis de febrer, no hi havia més d'un centenar de casos diaris. Dilluns, en canvi, n'hi va haver més de 2.000, una barrera que no s'havia superat mai abans. La causa més problable de la ràpida propagació del virus és la variant òmicron, molt més contagiosa que les anteriors.

Alguns epidemiòlegs apunten que a finals de març, amb aquesta progressió, es podria arribar als 28.000 contagis diaris.  

Des de l'inici de la pandèmia i fins ara, Hong Kong hauria registrat uns 26.000 contagis i menys de 200 morts.

Els metges atenen els pacients fora dels centres hospitalaris (Reuters)

La cap del govern Carrie Lam ha dit aquesta setmana que la ciutat "no es rendirà al coronavirus" i algunes fonts apunten que el govern planeja fer un milió de proves cada dia a partir del març.

De moment es descarta un confinament total, però sí que està sobre la taula la possibilitat de decretar confinaments per zones, tal com es fa a la Xina continental.


Èxode de ciutadans

Aquest brot de covid ha fet que milers de residents de Hong Kong hagin començat a abandonar la regió per traslladar-se a la Xina continental.

Als punts de control s'han fet llargues cues de centenars de persones que havien de mostrar els documents per poder viatjar. Molts són ciutadans xinesos que treballen o estudien a Hong Kong, o residents a Hong Kong que tenen família a la Xina i fugen de la possibilitat del contagi.


Ajornen les eleccions

D'altra banda, les autoritats han anunciat aquest divendres que les eleccions a cap de govern previstes per al 27 de març es posposen sis setmanes, fins al 8 de maig.

La decisió s'ha pres després d'una reunió extraordinària de l'executiu, i s'ha argumentat pel risc sanitari que suposa celebrar uns comicis durant el brot de covid a la ciutat. Ara s'obre un nou període per presentar candidatures, en el que caldrà veure si hi ha Carrie Lam, que no havia fet públic encara si seria candidata a la reelecció.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Àsia
Anar al contingut