Onada de robatoris de tapes de claveguera i cablejat al Penedès i al Garraf

Roben en polígons industrials i en les zones més allunyades de les poblacions. Els municipis afectats, de petites dimensions, no tenen policia local i reclamen més presència dels Mossos d'Esquadra

Oriol Llach Estrella

Cables que pengen, fanals trencats i clavegueres i embornals al descobert. Aquest és el paisatge de zones aïllades, en particular polígons industrials, que es veu en una desena de municipis de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Els més afectats són Bellvei, Sant Cugat Sesgarrigues i Avinyonet del Penedès. Són robatoris de poques quantitats però molt concentrats en el calendari i en la zona. Els lladres venen, posteriorment, el ferro i el coure, materials que els darrers mesos han viscut una escalada de preus molt pronunciada.

En un primer moment, a finals d'agost i començaments de setembre, va ser un degoteig puntual, de manera que els ajuntaments afectats es limitaven a substituir les peces robades o bé a reparar la part que havia quedat malmesa.

Ara bé, en les últimes tres setmanes la situació s'ha intensificat. En algunes poblacions, com a Avinyonet del Penedès, a l'Alt Penedès, o Bellvei, al Baix Penedès, han arribat a quedar inutilitzats més d'una cinquantena de fanals, deixant carrers sencers completament a les fosques. Això, sumat al fet que també s'han endut les tapes de les clavegueres o bé dels embornals, suposa un risc elevat per als veïns que poden caure dins del forat i prendre mal. A més, per a les arques municipals, tractant-se de poblacions petites, suposa un impacte en els pressupostos que supera la partida destinada a imprevistos en el manteniment.

La brigada municipal de Sant Cugat Sesgarrigues fotografia la destrossa provocada en un fanal per al robatori del cablejat (CCMA)

En Gerard Colet Mañé, alcalde de Bellvei, demana solucions que van més enllà de les que es poden aportar des de l'Ajuntament:

"Som municipis molt petits, no tenim policia local. Ens trobem amb unes afectacions importants però també veiem que hi ha una manca evident d'efectius per a aquestes problemàtiques. Fa falta més vigilància als polígons industrials. Estan molt desatesos."

Les brigades municipals, de vegades amb el mateix alcalde en persona, inspeccionen diàriament els carrers per prendre nota de les afectacions. Des que es detecten fins que es reparen poden passar uns dies, i això els obliga a senyalitzar-ho prèviament en cas que pugui representar un perill per a les persones o bé els vehicles que passen per allà.

L'alcalde de Sant Cugat Sesgarrigues i un operari de la brigada municipal senyalitzen una claveguera sense tapa (CCMA)

A banda d'arreglar i substituir les peces robades, el personal municipal de manteniment se les empesca per dificultar que torni a passar, ja que en algun cas els han tornat a robar el mateix al cap de pocs dies. Una primera mesura, força estesa entre aquesta desena de municipis, és soldar les tapes de les clavegueres o les dels fanals per on s'accedeix al cablejat. Ara bé, en cas d'incidències, com ara una claveguera embussada, suposarà un contratemps també per al personal que hagi de resoldre la situació.

Un operari de la brigada municipal de Sant Cugat Sesgarrigues solda la tapa d'una claveguera (CCMA)

En Jordi Ferrer Verge, l'alcalde de Sant Cugat Sesgarrigues, porta dues setmanes patrullant pel poble:

"Cada dia, el primer que fem és sortir a mirar a veure què ens han pres i què no ens han pres. Això es va sumant i es converteix en una problemàtica que a l'ajuntament li costa cada cop més d'assumir. Ens està provocant un forat a les arques. Sempre estem alerta, estem en contacte permanent amb els veïns que també ens alerten de les noves incidències"


Un detingut. La investigació, oberta i pendent de més denúncies

Els Mossos d'Esquadra han detingut una persona en relació amb aquests robatoris. Acumula una desena d'antecedents per delictes similars en aquesta mateixa zona, al Penedès i al Garraf. Ara està en llibertat amb càrrecs, a l'espera de judici. En alguns dels robatoris, per la seva complexitat, però, resulta impossible que els hagi pogut fer una persona en solitari. Tot i la reincidència, en la majoria de casos com aquest, els lladres són condemnats a una multa i esquiven la presó.

La investigació està oberta però un dels problemes amb què s'està trobant la policia és que els ajuntaments afectats estan presentant les denúncies amb comptagotes. No perquè no hi hagi voluntat que s'investigui sinó perquè que encara no han trobat el moment ja que no donen a l'abast. Malgrat això, de mica en mica, els Mossos estan rebent noves denúncies que els permeten avançar i aprofundir en les investigacions. 

El perfil d'aquests lladres són grups reduïts de 3-4 persones que van seguint un itinerari que pot recórrer diverses poblacions en una sola nit. Arriben amb una furgoneta o un camió de petites dimensions i s'emporten tot el que poden en el mínim temps possible. Per aquest motiu, en algunes ocasions, no s'han pogut endur tot el botí perquè s'han trobat amb dificultats. Tot i l'escalada dels preus del ferro i el coure, els diners que poden obtenir d'aquests robatoris són molt reduïts.

 

ARXIVAT A:
Mossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut