Barcelona

Òmnium i les entitats per la memòria històrica reclamen que es retirin, sense referèndum, tots els símbols franquistes

Òmnium Cultural i la Comissió de la Dignitat rebutgen la consulta prevista a Tortosa dissabte per decidir si es retira un monument franquista i avisen del risc de banalitzar el franquisme

RedaccióActualitzat

Òmnium Cultural i la Comissió de la Dignitat són contraris a la consulta que s'ha de fer a Tortosa dissabte per decidir si es retira o no un monument franquista i avisen del risc de banalitzar el franquisme. Totes dues organitzacions consideren que el debat i la consulta no tindrien lloc a Europa i posen com a exemple Alemanya i Itàlia, on s'han retirat tots els símbols feixistes sense excepcions.

En aquest sentit, Òmnium i les entitats per la memòria històrica reclamen que es retirin de la via pública, sense referèndum, tots els símbols franquistes. Pel president d'Òmnium, Jordi Cuixart, no s'ha de fer cap consulta sobretot perquè la llei del Parlament de la memòria històrica és clara:

"Això s'ha de gestionar com ja recull la llei. No és una qüestió que estigui pendent de legislar sinó que ja hi ha una legislació vigent que diu quina ha de ser la gestió d'aquests monuments franquistes i és la retirada, i en aquest sentit és molt clar. Entenem que és una consulta trampa i la nostra crida és ben contundent: no caure en aquests paranys que no ens porten enlloc sinó en la banalització."

Pep Cruanyes, de la Comissió de la Dignitat, fins i tot ha demanat al govern de la Generalitat que s'impliqui i prengui la iniciativa per retirar el monument de Tortosa i tots els símbols franquistes que encara queden a Catalunya.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut