Dos repartidors de Glovo (Europa Press)
Dos repartidors de Glovo (Europa Press)

Nova multa milionària a Glovo: 57 milions per tenir milers de falsos autònoms a Madrid

Són dues sancions pel període previ a la llei rider i una és per donar feina a 800 estrangers sense permís de treball

Redacció / AgènciesActualitzat

Inspecció de Treball ha posat dues multes milionàries a l'empresa de repartiment Glovo per tenir a Madrid falsos autònoms i també treballadors estrangers sense permís de treball.

La més gran de les multes, que s'han conegut aquest dimarts, és de gairebé 33 milions d'euros per tenir 7.022 treballadors sense donar d'alta de la Seguretat Social.

A aquesta xifra s'hi han d'afegir els 19 milions de cotitzacions a la Seguretat Social que segons el Ministeri de Treball, Glovo hauria d'haver pagat per tots aquests treballadors.

La segona sanció és de 5,2 milions per tenir treballant a 813 persones estrangeres que no tenien permís de treball. L'empresa ja ha avançat que recorrerà les multes.


Més de 200 milions en multes a Glovo

Fins ara Inspecció de Treball ha posat a aquesta empresa multes per valor de més de 200 milions d'euros, una de les més altes de les quals és del setembre.

Llavors van multar Glovo amb gairebé 80 milions per tenir més de 10.600 treballadors com a falsos autònoms a Barcelona i a València.

Totes aquestes multes corresponen al període anterior a l'aprovació de l'anomenada llei rider, que va entrar en vigor l'agost del 2021, i que obliga plataformes com Glovo a tenir els treballadors en plantilla.

La llei va arribar després que gairebé un any abans el Tribunal Suprem sentenciés que la relació que estableix Glovo amb els seus treballadors és laboral, i que per tant hi ha d'haver un contracte.

Un repartidor de Glovo en bicicleta es creua amb un altre d'Uber Eats (Reuters)

Glovo i Uber Eats eviten complir la llei Rider

Malgrat això, tant aquesta empresa com Uber Eats han continuat sense contractar el gruix dels seus repartidors, amb fórmules jurídiques per no haver de fer-ho que el Ministeri de Treball encara està analitzant.

En el cas de Glovo va contractar una part dels treballadors però la resta els ha continuat mantenint sense contracte, assegurant que la relació que hi té ara és d'autònoms de debò.

Uber Eats, en canvi, va optar per subcontractar tots els repartidors a través d'empreses de logística, mentre l'altra gran plataforma, Deliveroo, va decidir abandonar el mercat espanyol.

Penes de presó per als empresaris reincidents

Per intentar impedir que continuïn treballant sense contractar els treballadors, el govern espanyol va impulsar una modificació al Codi Penal per castigar aquesta pràctica.

En concret, la nova redacció, aprovada el desembre, preveu penes de fins a 6 anys de presó per als empresaris que incompleixin reiteradament la legislació laboral.

Interior de 'Yellow Park', la nova seu central de Glovo al 22@ de Barcelona
Interior de Yellow Park, la seu central de Glovo al 22@ de Barcelona

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
Anar al contingut