Nous permisos de conciliació: poc coneguts i poc demanats

Aprovats just abans de l'avançament electoral, molts treballadors desconeixen aquests permisos i les empreses, en alguns casos, hi posen impediments

Laia de la RivaActualitzat

A finals de juny, el govern espanyol va aprovar un seguit de mesures per afavorir la conciliació laboral i familiar, com un nou permís per cuidar els fills. Però no es va desplegar el reglament que n'ha de clarificar algunes condicions.

La mesura més destacada és el permís de 8 setmanes per tenir cura de menors de 8 anys. Es pot agafar de manera continuada o repartir les 8 setmanes fins que el menor tingui 8 anys.

La directiva europea que el govern espanyol va adaptar estableix que sigui un permís retribuït, però la llei es va aprovar sense reglament i, de moment, es deixa de cobrar.

A les gestories han començat a rebre consultes sobre el permís, però com explica Mònica Garcia del departament de laboral de MLT Asesores "de sol·licituds no ens n'hem trobat gaires".

"En la majoria de casos el que ens han explicat és que no els acaben demanant per un tema econòmic, perquè no és retribuït"


El permís de 8 setmanes haurà de ser retribuït

La voluntat del govern espanyol és que es pugui gaudir del permís cobrant a partir de l'estiu de l'any vinent. Però fins que no es desplegui el reglament no quedarà clar. El que sí que deixa clar la llei és que s'hauran de tenir en compte les necessitats organitzatives de l'empresa.

En algunes empreses com Schneider Electric han vist com els treballadors s'han començat a interessar pel permís. Com ja fan en altres permisos que tenen els seus treballadors el que es fa és organitzar-se. El seu cap de personal, José Luis Cabezas, parla d'empatia. Assegura que "hi haurà situacions en què haurem de veure com ens organitzem, però no podem tenir un equip que quedi amb pocs efectius i que afecti la salut de l'equip."

El reglament de la norma també haurà d'aclarir què s'ha de fer si hi ha més d'un treballador que vol el mateix període de permís. En aquest sentit, des dels sindicats consideren que hauria de ser més fàcil per a les empreses grans.

Mentxu Gutiérrez, de la secretaria de la dona i polítiques LGTB+ de CCOO a Catalunya explica que els estan arribant algunes dificultats en algunes empreses i que els "preocupa especialment que siguin empreses grans on, evidentment, no hi ha tantes dificultats d'organització de la feina."

Una altra font de consulta és què passa amb les cotitzacions. La llei parla de suspensió del contracte mentre es gaudeixi del permís, però no si això suposa deixar de cotitzar.

Permís per causes de força major

El govern espanyol també va aprovar un permís de fins a 4 dies l'any per causes de força major. Afecta familiars i persones que conviuen juntes, però s'ha d'acreditar el motiu de l'absència.

Els sindicats asseguren que hi ha empreses que hi estan posant impediments. Des del gabinet jurídic de la UGT de Catalunya, Jordi Sierra assegura que "hi ha vegades que ens trobem que la justificació que demanen (les empreses) és molt per sobre del que realment necessita el treballador per poder justificar el permís."

I des de CCOO, Mentxu Gutiérrez diu que fins i tot hi ha problemes en el fet que "l'empresa no interpreta una causa major, per exemple, que em truquin de l'escola per recollir el meu fill i anar a l'hospital."

Els sindicats asseguren que hi ha empreses que estan posant impediments per demanar alguns dels nous permisos de conciliació
Els sindicats asseguren que hi ha empreses que estan posant impediments per demanar alguns dels nous permisos de conciliació (Pexels)


5 dies per hospitalització o malaltia greu de familiar

Finalment, s'amplia de 2 a 5 dies el permís retribuït per hospitalització o malaltia greu de familiar.

Ara s'equipara parella de fet i matrimoni, i s'hi poden incloure els familiars de segon grau i també convivents.


Equiparació de matrimonis i parelles de fet

També es va aprovar que s'equiparin els drets de les parelles de fet a les dels matrimonis en altres mesures de conciliació. Per exemple, en el cas de l'adaptació de la jornada per conciliar sense reducció de jornada.

En aquest cas s'han ampliat els supòsits: es podrà accedir a aquesta mesura en cas d'haver-se de fer càrrec d'un cònjuge, però també d'una parella de fet, o d'un familiar fins a segon grau, incloent-hi els de la parella, quan aquesta persona no es pugui valdre per si mateixa.

ARXIVAT A:
Drets laboralsEmpresa
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut