Constantí

Nou tancament d'Amazon: acomiadaran 150 treballadors subcontractats a Constantí

L'operació afectarà uns 150 treballadors de l'empresa Kuehne+Nagel i se suma a la clausura de la planta de Martorelles i el centre de Santa Perpètua de Mogoda, que ja no obrirà

Amazon està reorganitzant l'activitat a tot el món, i, per tant, també a Catalunya, una de les àrees amb més centres logístics de l'empresa a tot Europa.

Així, de l'expansió sense límits obrint cinc centres d'una tacada el 2021, en plena pandèmia, ha passat a anul·lar l'obertura i tancar-ne de ja operatius aquest 2023.

El tancament més important, fins ara, ha estat el de Martorelles, però no serà l'únic. Segons ha pogut saber TV3, Amazon tancarà un altre centre logístic a Constantí, al Tarragonès a partir del juny. Un centre que tenia subcontractat a través de l'operadora logística Kuehne+Nagel.

Es tracta d'un centre de capacitat mitjana, de 42.200 metres quadrats, més gran, fins i tot, que el de Martorelles, que en té 30.000. Ara dona feina a uns 150 treballadors, tot i que havia arribat a tenir-ne més de 200, ja que va ser un dels primers centres que Amazon va tenir a Espanya.

Però l'obertura d'un centre just al costat, l'any 2021, en el mateix polígon industrial, ha propiciat que aquest centre hagi anat a la baixa.


Frenada en sec

La història d'aquest tancament és similar a la de Martorelles o Paterna, al País Valencià. El centre tarragoní es va posar en funcionament fins i tot abans que el vallesà. Va ser el primer que va obrir a la província de Tarragona, el 2016, i, per tant, un dels més antics de la multinacional a l'estat, des que va aterrar-hi el 2015.

Però com en el cas de Martorelles, la companyia va obrir, entre d'altres, un centre de Mollet (a poc menys de deu minuts), a Tarragona va obrir-ne un de propi, no pas subcontractat, al mateix polígon industrial.

És una prova de la febre d'obertures que Amazon va encadenar amb el boom de compres en línia de la pandèmia, durant la qual va obrir centres sense aturador i contractava personal a dojo, perquè les previsions eren de vendes pràcticament infinites.

Però tot va canviar el 2022. El creixement es va aturar en sec. A més dels centres que ja no es van arribar a construir-se tot i haver-los planificat com el de Celrà o Reus, el màxim exponent del creixement desorbitat és el de Santa Perpètua de Mogoda, molt a prop de Mollet i Martorelles, que ja enllestit, encara no s'ha estrenat, ni s'estrenarà mai.

Instal·lacions d'Amazon a Brandenburg, Alemanya
Instal·lacions d'Amazon a Brandenburg, Alemanya (Europa Press)


150 treballadors afectats

Els treballadors afectats de Kuehne+Nagel a Constantí tenen una situació diferent dels de Martorelles, perquè no són empleats directes d'Amazon i, per tant, no podran optar a recol·locacions dins de l'extensa xarxa de la multinacional a casa nostra.

A banda, l'únic client de l'empresa subcontractada és Amazon i, quan no hi sigui, deixarà la nau buida. En conseqüència, tècnicament, l'empresa podrà argumentar que li ha baixat l'activitat i ha de tancar, fet que justifica acomiadaments per causes econòmiques.

Alhora, es plantegen dues qüestions: perquè l'empresa no ha buscat altres clients i, de retruc, si els treballadors, en definitiva, no són dependents d'Amazon en comptes de Kuehne+Nagel, un cas de suposada cessió il·legal de treballadors. Una pràctica, d'altra banda, molt comuna al sector de la logística en moltes naus de la Zona Franca.

 

 

ARXIVAT A:
Amazon
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut