Dia a l'alça del coronavirus a Catalunya amb 111 morts i 1.043 contagis
Xifres de Covid-19 a Catalunya

Dia a l'alça del coronavirus a Catalunya amb 111 morts i 1.043 contagis

A les residències d'arreu del país han mort 96 persones més per causes que podrien estar relacionades amb el coronavirus

RedaccióActualitzat

Les xifres del coronavirus a Catalunya segueixen fluctuant. Després de dos dies a la baixa, aquest divendres i avui també han anat a l'alça. Segons dades del Departament de Salut, en les últimes 24 hores hi ha hagut 1.043 casos positius detectats i 111 morts més,

En total, hi ha 34.027 afectats pel SARS-CoV-2 a Catalunya, i han mort fins ara 3.442 persones. Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, un total de 2.658 persones han estat ingressades de gravetat.

 
 

Les xifres d'altes segueixen també pujant. Ja són 14.975 les persones que s'han curat de la malaltia. Tot i això, encara no superen la de contagis nous:

 

Del total de positius arreu del país, 5.328 són professionals sanitaris.

Divendres hi va haver 100 morts i 1.257 contagis.

Amb les dades d'avui, aquesta és l'R0, el nombre reproductiu bàsic que explica la taxa de contagis per pacient. Fa dies que és per sota d'1 gràcies al confinament:

 

 

96 morts més a les residències

La situació a les residències de persones grans continua sent complicada, però hi ha alguna dada que obre la porta a l'esperança. Les xifres de morts i contagis baixen dia rera dia. Aquest dissabte han mort 96 persones i s'han detectat 390 casos. Aquest divendres les xifres eren de 160 morts i 687 contagis.

Des del 15 de març, han mort per coronavirus 1.663 persones residents.

Hi ha 3.375 persones que viuen a residències de gent gran que tenen diagnòstic de coronavirus. Continuen vivint als centres aïllats. A més, 1.034 residents estan hospitalitzats. En conjunt són 4.409 casos detectats de les 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades. Hi ha casos en 342 residències i en 430 més hi ha persones amb simptomatologia. El sistema català té 1.073 residències de gent gran.

Un altre aspecte que preocupa és el dels contagis entre els professionals que hi treballen. 5.500 estan aïllats o tenen simptomatologia, d'un total de més de 75.000.


El pla de desconfinament de la Generalitat

Segons les dades que té el Departament de Salut sobre la taula, el nombre de persones hospitalitzades per coronavirus només representa un terç o la meitat del total que s'espera que arribin. És a dir, que a la lluita contra el coronavirus encara li queda molt camí per recórrer.

Fa dies que a l'evolució del coronavirus la tendència és l'alentiment. La Covid-19 es contagia a un ritme cada cop més lent. La famosa corba de contagis s'està aplanant i, per tant, el virus s'està desaccelerant. Però la Generalitat creu que relaxar el confinament i permetre que la gent torni a treballar a partir de dimarts posa en risc la població i pot provocar un repunt de casos.  

Salut creu que el pic de contagis està molt a prop i tem que la bona evolució de les dades no sigui suficient per suportar un desconfinament que considera que hauria de ser esglaonat i en quatre fases:

1. En una primera fase, la Generalitat preveu la tornada a la feina dels treballadors no essencials, cap a finals d'abril.

2. Després es permetria que les persones sanes i, especialment els nens, poguessin sortir al carrer, sempre respectant la distància de seguretat i amb mascaretes.

3. Més endavant podrien obrir bars i restaurants, reduint-ne l'aforament.

4. I l'última fase, el que anomenen "nova normalitat", inclouria l'obertura d'escoles i d'equipaments culturals.

Però tot això són, per ara, propostes. La Generalitat no té competències per decidir com es farà el desconfinament i, per tant, només pot fer recomanacions a aquells que dimarts hagin de tornar a la feina.

 

A Espanya, desacceleració

En les últimes 24 hores han mort 510 persones per Covid-19 a Espanya, xifra inferior a les 605 víctimes registrades divendres. L'augment de casos diagnosticats també s'ha moderat, amb 4.830 casos l'últim dia. Per contra, s'han registrat més de 3.400 altes, i ja hi ha més de 59.000 persones que han superat la malaltia i han pogut sortir de l'hospital.

En el cas concret les víctimes mortals, es constata el descens del nombre de morts els últims dies. El pic de l'1 d'abril és cada cop més lluny i la xifra de morts baixa per tercer dia seguit. Per trobar un nombre semblant hauríem de retrocedir fins al 23 de març, fa gairebé tres setmanes.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut