"No existeix cap lloc segur a Gaza": Israel intensifica els bombardejos a la Franja

Kamala Harris, vicepresidenta dels EUA, diu que "massa palestins innocents han estat assassinats" i el TPI insta Israel i Hamas a respectar el dret internacional humanitari

RedaccióActualitzat

Més de 700 persones han mort a la Franja de Gaza durant el segon dia posterior al final de la treva, segons ha anunciat Hamas aquest matí.

Aquestes víctimes mortals dels bombardejos israelians s'afegeixen a les gairebé 200 que van registrar-se divendres

I arriben el mateix dia que Israel ha anunciat que ampliarà els atacs sobre Khan Yunis, on després de més de set setmanes d'ofensiva sobre Gaza, s'amunteguen gazians fugits del nord a instàncies de l'exèrcit israelià.

Ara, tant els residents de la zona com els desplaçats han de marxar més al sud, cap a Rafah, a tocar de la frontera amb Egipte, novament arran de les indicacions de les Forces de Defensa d'Israel (FDI).

Indicacions realitzades "amablement" per Avichay Andraee, portaveu àrab de les FDI en un missatge publicat a X / Twitter en què argumenta que ho demana als gazians "per preservar la seva seguretat i protecció" arran de "la represa d'accions enèrgiques contra Hamas i altres organitzacions terroristes a la Franja de Gaza".


Aquest missatge, com abans les octavilles llançades des de l'aire, va acompanyat d'un mapa amb indicacions per fer l'evacuació.

A Rafah, però, els bombardejos del mateix exèrcit que insta els gazians a desplaçar-s'hi han causat la mort d'almenys set persones. 

Arribada de gazians ferits a l'Hospital Nasser de Khan Yunis (EFE/EPA/Haitham Imad)

Al sud de la Franja, els hospitals, en situació precària, han de fer front a l'arribada de nobrosos ferits.

A l'Hospital Nasser, a Khan Yunis, hi ha 1.000 pacients, el triple de la seva capacitat, ha alertat a X / Twitter Tedros Adhanom Ghebreyesus, cap de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).


També s'ha mostrat "petrificat" per la situació humanitària a Gaza, que diu que no té paraules prou fortes per descriure-la, i ha demanat un alto el foc immediat.

"No existeix cap lloc segur a Gaza", ha denunciat Hamas aquest diumenge, "mentre les forces d'ocupació israelianes cometin atrocitats en tota la Franja". Un missatge que coincideix amb la denúncia que António Guterres, secretari general de l'ONU, ja va fer el mes passat. 


Un 80% de desplaçats

Wafa, l'agència oficial de l'Autoritat Palestina, en mans d'Al-Fatah, ha denunciat, per la seva banda, que "els bombardejos incessants d'Israel han causat la destrucció de nombroses cases, edificis, apartaments residencials i propietats públiques i privades".

Es calcula que el 80% dels 2,3 milions de gazians ja són desplaçats interns a conseqüència de l'ofensiva israeliana iniciada després de l'atac del 7 d'octubre, en què van morir 1.200 persones i 240 van ser capturades.

Palestins fan cua per rebre àpats servits per voluntaris (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Els bombardejos israelians a la Franja, per terra, mar i aire, ja han causat la mort de més de 15.400 palestins, entre els quals més de 6.000 menors i més de 4.000 dones, i n'ha deixat 40.000 més ferits, segons dades del Ministeri de Salut de la Franja.

Pel que fa a l'exèrcit israelià, aquest diumenge ha confirmat la mort de dos soldats més, que eleven a 398 el nombre de militars de les FDI que han perdut la vida en els 57 dies transcorreguts des del 7 d'octubre.

"Massa palestins innocents assassinats"

El nombre de gazians morts ja resulta insostenible fins i tot per al govern dels Estats Units, aliat incondicional d'Israel, que no qüestiona el seu dret de defensar-se. 

"Massa palestins innocents han estat assassinats", ha dit la vicepresidenta dels EUA, Kamala Harris, a Dubai, on assisteix a la COP28. 

Kamala Harris, vicepresidenta dels EUA, durant la seva intervenció a la COP28 (Reuters/Amr Alfiky)

"Francament, l'abast del patiment de civils i les imatges i vídeos que ens arriben de Gaza són devastadors", ha afegit, abans de defensar que "Israel ha de fer més per protegir els civils innocents".

Harris ha insistit que els EUA volen "assegurar la seguretat d'Israel i assegurar la seguretat del poble palestí" i "veure Gaza i Cisjordània unificades sota l'Autoritat Palestina", presidida per Mahmud Abbas, que ara no té poder a la Franja.

A més, ha detallat els cinc principis que guien el plantejament dels EUA per a Gaza quan acabi el conflicte actual: "Cap desplaçament forçós, cap reocupació, cap setge ni bloqueig, cap reducció de territori i cap ús de Gaza com a plataforma per al terrorisme."


Fronts oberts al Líban i Síria

Més enllà de la Franja de Gaza, almenys un civil israelià ha resultat ferit a Holon, una localitat al sud de Tel-Aviv, on han caigut una desena de coets disparats pel braç armat de Hamas, les Brigades Al-Qassam, segons ha informat la televisió israeliana.

Aquest diumenge les FDI ha mantingut actius els fronts del nord, a la frontera amb el Líban i amb Síria, en el marc de la lluita contra Hezbollah i altres milícies aliades de Hamas.

La novetat és que Síria ha disparat un míssil cap a Israel, l'endemà del bombardeig de dissabte a prop de Damasc. Les FDI han respost disparant artilleria contra el punt de llançament del míssil.

Columnes de fum a la frontera del Líban amb Israel vistes des de Tira (Reuters/Aziz Taher)

Un altre míssil ha caigut a Israel, procedent del sud del Líban. Ha impactat a Yiftah, al nord, i ha estat respost per les FDI amb atacs contra diverses posicions libaneses.

Arran de l'esclat de la guerra entre Hamas i Israel, el 7 d'octubre, l'escalada bèl·lica entre Israel i les milícies libaneses s'ha intensificat com no ho feia des del 2006, i ja ha causat almenys 118 morts. 

Fins a 10 víctimes mortals són israelianes, 7 soldats i 3 civils; les almenys 108 restants són libaneses, 78 integrants de Hezbollah, 12 integrants de milícies palestines i 16 civils, entre els quals 3 periodistes i 3 infants.


Advertiment del TPI a Hamas i Israel

Aquest diumenge, d'altra banda, Karim Khan, fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI), amb seu a la Haia, ha instat tant Hamas com el govern israelià a respectar el dret internacional humanitari i a permetre la distribució d'ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

També per part de Hamas, ha remarcat Khan, que ha parlat després de fer una visita de quatre dies als llocs atacats per Hamas el 7 d'octubre i a l'Autoritat Palestina, a Cisjordània. 

"Tots els actors han de complir el dret internacional humanitari", ha destacat abans d'afegir:

"Les denúncies creïbles de crims [comesos] durant l'actual conflicte haurien de ser objecte d'un examen i una investigació adequats i independents."


El TPI ja té oberta una investigació sobre possibles crims de guerra i crims contra la humanitat en els territoris palestins ocupats per Israel.

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelGazaIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut