Israel bombardeja Gaza, el Líban i Síria després del final de la treva

Bombardejos intensos per segon dia consecutiu sobre la Franja, on ja han mort gairebé 200 persones

RedaccióActualitzat

Segon dia consecutiu de bombardejos israelians a la Franja de Gaza, on l'últim balanç de víctimes presentat per Hamas, aquest dissabte a primera hora, ja parla de 193 persones mortes i 650 de ferides a causa de "centenars d'atacs aeris, d'artilleria i bombardejos navals, arreu de la Franja de Gaza".

El primer dia de represa de les hostilitats, per tant, han mort 8 gazians cada hora, de mitjana.

I aquest dissabte els bombardejos tornen a ser intensos, ja des d'abans de l'alba, i amb la sortida del sol diverses columnes de fum són visibles sobre la Franja. També la destrucció.

Destrucció i columnes de fum a la Franja de Gaza, aquest dissabte, vistes des del sud d'Israel (Reuters/Alexander Ermochenko)

El cap del Comitè Internacional de la Creu Roja, Robert Mardini, ha descrit la situació d'aquesta manera:

"És una nova capa de destrucció col·locada sobre una destrucció massiva i sense precedents d'infraestructures essencials, d'habitatges de civils i de barris sencers."

Hamas també explicat que, divendres, l'exèrcit israelià ha "atacat especialment Khan Yunis, on desenes d'habitatges han estat destruïts amb els habitants a l'interior".

Gazians ploren les víctimes dels bombardejos israelians a Khan Yunis (Reuters/Fadi Shana)

Els habitants de Khan Yunis, una zona que a banda de refugiats acull molts desplaçats procedents del nord de la Franja, es troben ara que Israel els ordena marxar encara més al sud, cap a Rafah, a tocar de la frontera amb Egipte.

Així ho indiquen uns fulls informatius llançats divendres per l'exèrcit israelià, que inclouen fins i tot un codi QR que enllaça amb un mapa amb sectors numerats per facilitar, suposadament, l'evacuació de la població a llocs segurs.


Atacs "al conjunt de la Franja"

De tota manera, les Forces de Defensa d'Israel han admès haver bombardejat "el conjunt de la Franja de Gaza", per atacar "objectius militars de Hamas", ha explicat Jonathan Conricus, un dels portaveus habituals. 

En les 24 hores que han transcorregut des del final de la treva, asseguren haver atacat més de 400 objectius. 

Palestins de Khan Yunis inspeccionen les restes d'habitatges destruïts pels bombardejos israelians (Reuters/Mohammed Salem)

L'ofensiva militar israeliana és contínua, i aquest dissabte a primera hora ja haurien atacat més de 50 objectius, novament a la castigada regió de Khan Yunis, al sud de la Franja.

També al nord, a la regió de Beit Lahia, on han "atacat els terroristes i les infraestructures de Hamas disparant des de carros de combat i llançant atacs aeris", es detalla en un comunicat.


Cinc ostatges morts

A banda de les desenes de víctimes palestines, els atacs a la Franja també han causat la mort de cinc israelians captius de Hamas des de l'ofensiva del 7 d'octubre. 

L'exèrcit israelià ho ha confirmat i n'ha facilitat els noms després d'explicar que ja n'ha informat les famílies.

Hamas, d'altra banda, assegura haver proposat a Israel el lliurament dels cossos d'aquestes persones "mortes en els bombardejos israelians" i també "un intercanvi de presoners i de persones d'edat avançada".

Gazians desplaçats fan cua per rebre una ració de sopa de llenties a l'exterior de l'hospital Nasser de Khan Yunis (Reuters/Arafat Barbakh)

Durant els set dies de treva, Hamas ha alliberat 105 persones capturades el 7 d'octubre, i Israel ha excarcerat 240 palestins.

Abans ja n'havia alliberat 5 més, i també anunciat la mort d'altres persones a causa dels bombardejos israelians.

Unes 1.200 persones van morir a Israel en l'atac sense precedents del 7 d'octubre. Des d'aleshores, a Gaza hi han mort més de 15.000 persones, entre les quals 6.150 menors i més de 4.000 dones.

Catherine Russell, directora executiva de l'Unicef, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància, ja ha alertat: 

"Si la violència es reprèn amb aquest abast i aquesta intensitat, podem donar per fet que centenars d'infants més seran morts i ferits cada dia."


Entrada d'ajuda humanitària

Aquest dissabte, d'altra banda, el pas de Rafah s'ha tornat a obrir per permetre l'entrada a la Franja d'ajuda humanitària i combustible. Fonts de la seguretat egípcia i de la Mitja Lluna Roja han confirmat l'entrada de 2 camions amb combustible i 50 amb ajuda humanitària.

Camions amb ajuda humanitària al pas de Rafah, aquest dissabte (Reuters/Palestine Red Crescent Society)

Des d'Israel, en declaracions recollides per l'agència Reuters, un alt assessor del primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha declarat que permetran l'entrada d'ajuda a Gaza humanitària malgrat la represa de l'ofensiva.


Sirenes antiaèries a Jerusalem

La nit de divendres a dissabte tampoc ha estat tranquil·la en algunes localitats del sud i el centre d'Israel, on han sonat les alarmes antiaèries. 

El sistema Cúpula de Ferro intercepta sobre Ashkelon coets disparats des de Gaza (Reuters/Amir Cohen)

Les Brigades Al-Quds, el braç armat de la Jihad Islàmica Palestina, han reivindicat el llançament de projectils contra Tel-Aviv, Ashdod, Askalon i Jerusalem, on s'ha sentit una forta explosió.


Tres fronts oberts

El final de la treva, que ha portat els únics set dies d'alto el foc a Gaza des del 7 d'octubre, no només s'ha fet notar a la Franja, sinó també a la Cisjordània ocupada, on les forces israelianes han fet operacions nocturnes en diferents sectors.

La guerra amb Hamas, de retruc, ha suposat la reobertura d'altres fronts bèl·lics d'Israel, al nord, amb el Líban i amb Síria.

Soldats israelians desplegats a la Franja de Gaza (Reuters/Israel Defense Forces)

Tots dos tenen a veure amb Hezbollah, aliat de Hamas, que ha reconegut haver atacat Israel i també la mort de dos dels seus integrants en els bombardejos israelians al sud del Líban, on també ha mort un civil. 

Aquest dissabte, Israel, també ha tornat a bombardejar Síria, al sud de Damasc, per atacar "objectius de Hezbollah", segons ha confirmat l'Observatori Sirià dels Drets Humans. 

ARXIVAT A:
IsraelGazaIsrael envaeix GazaHamas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut