Una família amb el seu nadó acabat de néixer al soterrani d'un hospital de Kíiv (Reuters)

Néixer en plena guerra a Ucraïna: un búnquer o el metro, maternitats improvisades

Mentre s'intensifica el conflicte i els balanços de morts no paren de créixer, hi ha dones ucraïneses que porten vida al món entre bombardejos

Oriol Llach Estrella

Fa uns mesos van saber que estaven embarassades però poc es podien imaginar que quan arribés el dia viurien un part entre bombes i míssils. És el que els ha tocat viure a les mares que han portat al món els seus nadons els últims dies a Ucraïna.

Els soldats desplegats, l'artilleria pesant i la guerra informativa eclipsen històries petites com la dels nadons en el dia més important de les seves; històries, però, que es fan grans quan hi posem la lupa.

És el cas de la maternitat de Txerníhiv, una ciutat situada al nord de Kíiv. Aquí hi han nascut 46 nadons des que Putin va donar l'ordre d'envair Ucraïna fa tot just una setmana.

L'edifici no s'ha pogut escapar dels atacs perpetrats per l'exèrcit rus, però la vida ha continuat entre les seves parets, això sí, uns metres més avall. Concretament en un búnquer, que és on han nascut totes aquestes criatures.

Les condicions precàries i la por dels bombardejos, però, no han doblegat el personal sanitari, que fa l'impossible per ajudar les mares en els naixements. Només els últims dos dies, quan més s'ha intensificat l'ofensiva russa, a la maternitat de Txérnihiv hi ha nascut una dotzena de nadons.

Dues dones embarassades esperen al soterrani d'un hospital de Kíiv (Reuters)

No és l'únic cas. A tot Ucraïna la vida ha continuat fent el seu curs malgrat l'esclat de la guerra. Hi ha altres mares que no han tingut l'oportunitat d'apropar-se a una maternitat per donar a llum.

És el cas d'una noia de 23 anys que va notar com trencava aigües i se li acceleraven les contraccions mentre es refugiava dels míssils russos al metro de Kíiv. Dissabte passat al vespre, i gràcies a l'assistència de diverses persones, la petita Mia va fer sentir el seu plor enèrgic per sobre de l'eixordador so de les bombes caient sobre la capital ucraïnesa. Posteriorment, la mare i la nena van poder ser traslladades a un centre mèdic.

La imatge de la petita Mia, després de néixer al metro de Kíiv mentre l'exèrcit rus bombardejava la ciutat (Facebook)

Ara bé, els centres mèdics ja no són una garantia de res. Fins dimarts passat, a l'hospital maternitat Adonis, als afores de Kíiv, es va mantenir l'activitat fins que dos míssils van impactar contra l'edifici malgrat que Putin, Lavrov i tot l'aparell polític repeteixin una vegada i una altra que no s'estan atacant objectius civils.

El mateix cap mèdic d'aquesta altra maternitat, Vitaly Girin, penjava a Facebook un post dilluns passat en què informava que després de l'atac es va poder evacuar tot el personal mèdic i les mares i nadons que hi estaven ingressats. Aquest dijous, el mateix Girin ha publicat que les bombes han destrossat la tercera i la quarta planta de la maternitat. Potser el plor de nadons acabats de néixer torna a ressonar al metro de Kíiv.

Un metge de l'àrea de maternitat d'un hospital de Kíiv (Reuters)

Fa uns dies, l'equip de TV3 format per Lluís Caelles i Robert Figueroa va poder visitar l'hospital infantil Okhmadet, a Kíiv, el centre pediàtric més gran d'Ucraïna. El personal sanitari, els infants ingressats, prop de 200, i les seves mares fan vida al refugi antiaeri que hi ha al soterrani de l'hospital mentre fora continuen caient les bombes.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut