Navalni: suspenen temporalment el compte de la vídua a X i declaren en crida i cerca el germà

Vladímir Putin ha ascendit a coronel general el subdirector dels serveis penitenciaris de la presó on va morir l'opositor rus

RedaccióActualitzat

La mort d'Aleksei Navalni continua portant cua. La vídua de l'opositor rus, Iúlia Navàlnaia, va anunciar aquest dilluns que seguiria la lluita que havia començat el seu marit contra el Kremlin per alliberar Rússia de Vladímir Putin. I, tot just l'endemà, la xarxa social X (abans Twitter) ha suspès el seu compte, que havia superat els 100.000 seguidors en poc més de 24 hores.

Al perfil hi havia un parell de missatges de Navàlnaia i un vídeo de la mare de Navalni en què demanava a Vladímir Putin que li entregués el cos del seu fill.

En accedir al compte hi apareixia el missatge "Compte suspès" per violació de les normes de la xarxa social, sense oferir cap més detall.

La suspensió ha generat molt enrenou mediàtic i, després d'uns 45 minuts, s'ha restablert el funcionament del compte. L'explicació de la companyia ha estat que hi havia hagut un error en els mecanismes de protecció de comptes. 

El compte ja supera els 167.000 seguidors, 67.000 més que abans del breu bloqueig.

El Fons Anticorrupció fundat per Navalni ha demanat explicacions a X i al seu propietari, Elon Musk, en relació amb la suspensió del compte de la vídua de Navalni, que és a l'exili. 

Iúlia Navalnaia en una trobada al Consell de la Unió Europea, a Brussel·les (Europa Press/Dirk Waem)

Cinc dies sense lliurar el cos a la família

En els missatges difosos a les xarxes, la mare de Navalni, Liudmila Navàlnaia, ha llançat una exigència a Vladímir Putin:

"La solució d'aquest afer només depèn de vostè. Deixi'm veure d'una vegada el meu fill!"

La dona ha reclamat que li lliurin el cos per poder enterrar-lo. "És el cinquè dia que no el puc veure, no m'entreguen el cos ni em diuen on és", ha afirmat en un missatge gravat des de la presó de la localitat àrtica de Jarp, on divendres passat va morir l'opositor.

La vídua ha acusat directament Putin d'ordenar-ne l'assassinat. Unes acusacions que el portaveu de la presidència russa ha qualificat d'"infundades" i "grolleres". Això no ha aturat la vídua, que a X li ha replicat: 

"M'importa un rave com el secretari de premsa de l'assassí comenta les meves paraules. Torneu el cos de l'Aleksei i deixeu que sigui enterrat dignament, no impediu que la gent se n'acomiadi." 

Flors en homenatge a Navalni a Sant Petersburg (Europa Press/Artem Priakhin)


Nova causa penal contra el germà de Navalni

En paral·lel, Rússia ha obert aquest dimarts una altra causa penal contra Oleg Navalni, germà del líder de l'oposició russa, i l'ha tornat a posar en cerca i captura, però no s'han donat detalls de quin càrrec se li imputa.

Oleg Navalni, que ja era buscat per les autoritats russes, va ser condemnat el 2014 a 3,5 anys de presó per un frau que, segons els crítics del Kremlin, va ser inventat per pressionar el seu germà.

Oleg ja va estar en crida i cerca per incompliment dels termes de la llibertat condicional en què es trobava i participar en manifestacions opositores a favor de Navalni tot i les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus.

Actualment, Oleg Navalni es troba fora de Rússia.
 

Putin ascendeix el subdirector dels serveis penitenciaris

Mentrestant, Putin ha ascendit el subdirector dels serveis penitenciaris, Valeri Boiàrinov, tan sols uns dies després de la mort del líder opositor. Li atorga així el rang especial de coronel general, una distinció amb la qual reconeix el treball exercit pel funcionari de presons.

Els partidaris de Navalni asseguren en un comunicat difós a Telegram que aquesta decisió és una manera que té Putin de "premiar les tortures".

"Boiàrinov va coordinar personalment les tortures comeses contra Alexei Navalni a la presó. Les restriccions imposades als comptes de Navalni perquè no comprés menjar, igual que la resta de les tortures, van ser ordenades personalment per Boiàrinov."

Algunes veus contràries al Kremlin han acusat Boiàrinov de ser l'encarregat de "complir el desig de Putin d'eliminar físicament el seu principal opositor".

La repressió no s'atura i, en els últims dies, les autoritats russes han detingut més de 400 persones, però alguns dissidents, com Ilià Yashin, han publicat igualment missatges de condemna a les xarxes. "Estic convençut que ell [Putin] ha ordenat aquest assassinat", ha piulat aquest opositor, que compleix una pena de 8 anys i mig de presó per haver criticat la campanya militar russa a Ucraïna. 
 

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinRússiaAleksei Navalni
Anar al contingut