Coets disparats des de Gaza cap a Israel el 7 d'octubre (Europa Press/Contacto/Mahmoud Issa)

"Muralla de Jericó": l'informe que demostraria que Israel va subestimar el pla de Hamas

La intel·ligència militar i altres analistes van considerar que el grup armat palestí no tenia capacitat per dur a terme el pla d'atac que van interceptar 

RedaccióActualitzat

Israel va tenir coneixement del pla d'atac de Hamas més d'un any abans que tingués lloc, però no va fer-ne cas. Així ho demostren documentació, correus electrònics i entrevistes als quals ha tingut accés el diari The New York Times.

Totes les dades obtingudes per Israel sobre l'ofensiva que planejava Hamas estan recollides en un document d'unes 40 pàgines, designat amb el nom en clau "Muralla de Jericó", que no estableix cap data, però que detalla, fil per randa, una incursió com la del 7 d'octubre, que va acabar amb la mort de 1.200 persones i la captura de 240 més i va dur a la declaració de guerra per part d'Israel.

Civils i militants de Hamas a prop del pas d'Erez, a la frontera de Gaza amb Israel, el 7 d'octubre (Europa Press/Contacto)

El New York Times explica que Hamas va seguir el pla amb una "precisió sorprenent", perquè a "Muralla de Jericó" ja es preveu un bombardeig inicial amb coets i l'ús de drons per neutralitzar càmeres i armes automatitzades de la frontera abans de fer una incursió armada amb parapents, amb motos i a peu. I és exactament el que va passar.

Per què, malgrat conèixer amb tanta antelació els plans de Hamas, Israel no va poder evitar l'atac més mortífer que ha patit mai en el seu territori?


El pitjor error d'intel·ligència des del 73

Perquè la intel·ligència militar i alts funcionaris del govern van desestimar el pla en considerar-lo una declaració d'intencions que Hamas no tenia capacitat per dur a terme.

Una decisió que ja és considerada el pitjor error d'intel·ligència d'Israel des de l'atac sorpresa del 1973, dels exèrcits egipci i sirià, coincidint amb la celebració del Yom Kippur.

Bandera israeliana, el 17 de novembre, en una casa del quibuts Kfar Aza atacada per Hamas el 7 d'octubre (Reuters/Amir Cohen)

Això, tot i que "Muralla de Jericó" incloïa informació confidencial com la localització i la mida de les forces israelianes desplegades a la zona, i dels centres de comunicació. Una informació que, ara per ara, s'ignora com Hamas va poder obtenir.

"No és possible determinar encara si el pla ha estat plenament acceptat ni com es manifestarà", es pot llegir en una avaluació militar a la qual ha tingut accés el Times. 


Segon advertiment al juliol

El capteniment d'Israel per ignorar la valuosa informació continguda a "Muralla de Jericó" va encara més enllà: aquest juliol, un analista militar que hi va tenir accés va alertar que Hamas havia dut a terme una jornada sencera d'intensos d'exercicis d'entrenament, molt semblants al que es recollia en els plans interceptats.

Una alerta que, un cop més, va ser desestimada. Ara per part d'una analista de la divisió militar israeliana de Gaza, que va escriure en un correu electrònic: "Nego rotundament que l'escenari sigui imaginable."

Tancs israelians prenen posicions a prop de Gaza, el 8 d'octubre (Europa Press/Ilia Yefimovich/Dpa)

Aquesta coronel, tanmateix, va admetre la coincidència amb "Muralla de Jericó", però va considerar que aquest document era "un pla dissenyat per iniciar una guerra, no només un atac a un poble".

Fonts militars consultades pel Times admeten, en privat, que si s'haguessin pres seriosament el document i les alertes i, en conseqüència, s'haguessin enviat reforços al sud, s'hauria pogut evitar l'ofensiva, o almenys aturar-la.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelIsrael envaeix GazaHamas
Anar al contingut