Un usuari es connecta a Facebook des del telèfon mòbil (Europa Press / Solen Feyissa)
Un usuari es connecta a Facebook des del telèfon mòbil (Europa Press/Solen Feyissa)

Multa rècord a Facebook per vulnerar la protecció de dades dels seus usuaris a la UE

La sanció, de 1.200 milions d'euros, és per transferir dades personals d'usuaris de la UE cap als Estats Units i és la més alta que s'ha imposat a Europa en matèria de privacitat

Actualitzat

Irlanda ha imposat una multa rècord a la companyia Meta, propietària de Facebook, Instagram i WhatsApp, per vulnerar la normativa de protecció de dades. En concret, per transferir dades personals d'usuaris de la Unió Europea cap als Estats Units.

Segons ha avançat el diari The Wall Street Journal, la sanció, de 1.200 milions d'euros, és la més alta que s'ha imposat a Europa en matèria de privacitat.

Es considera que Facebook hauria emmagatzemat durant anys dades de ciutadans europeus als servidors que té als Estats Units. La resolució de la Comissió de Protecció de Dades irlandesa considera que aquesta transferència de dades suposa "un risc per als drets i llibertats fonamentals dels interessats" i obliga Meta a deixar d'enviar als Estats Units les dades dels seus usuaris a la Unió Europea i esborrar els que ja s'hagin enviat, en un termini màxim de cinc mesos.

Meta recorrerà la sanció

La companyia tecnològica ha anunciat que recorrerà la sanció, que ha qualificat, en un comunicat, "d'innecessària i injustificada". La multinacional diu que la sentència no implica una interrupció immediata de Facebook a Europa, però sí que hi veu "un conflicte de lleis fonamentals entre les regles del govern dels Estats Units sobre accés a dades i els drets de privacitat europeus" que espera que resolguin els legisladors a l'estiu.

Meta també adverteix que la sentència suposa "un precedent perillós per a les nombroses empreses que transfereixen dades entre la UE i els Estats Units" i que sense aquesta capacitat de transferir dades més enllà de les fronteres es pot restringir l'economia global i deixar els ciutadans d'alguns països sense alguns serveis compartits.

Fins ara, la multa més important que s'havia imposat sobre privacitat era de 746 milions d'euros a Amazon, el 2021.

 

ARXIVAT A:
Unió EuropeaFacebookProtecció de dades
Anar al contingut