Multa rècord a Facebook: 5.000 milions per violar la privacitat dels usuaris
Facebook

Multa rècord a Facebook: 5.000 milions per violar la privacitat dels usuaris

És la sanció per haver cedit informació de 87 milions d'usuaris a la ja desapareguda Cambridge Analytica el 2016

RedaccióActualitzat

La Comissió Federal del Comerç dels Estats Units ha multat Facebook amb una sanció rècord de 5.000 milions de dòlars per haver violat la privacitat dels seus usuaris amb la gestió de les seves dades personals. És el resultat d'una investigació oberta a l'empresa de Mark Zuckerberg per haver cedit informació de 87 milions d'usuaris de manera inapropiada a la ja desapareguda consultora britànica Cambridge Analytica.

La cessió de dades a aquesta firma, empresa privada d'anàlisi de dades i d'estratègies de comunicació especialitzada en processos electorals, va servir per fer un estudi sobre perfils psicològics dels votants dels Estats Units. Va ser l'exassessor de Trump Steve Bannon qui la va contractar per treballar en la campanya electoral nord-americana del 2016, i el cas es va destapar el 2018.

Segons publiquen The Wall Street Journal i The Washington Post, que han avançat la notícia, la decisió s'ha pres per 3 vots a favor, els dels representants republicans, i dos en contra, els dels demòcrates, que consideren que la quantitat és massa baixa. Ara, la ratificació de la sanció està en mans del Departament de Justícia dels Estats Units.

Si es confirma la multa, coincidirà amb els càlculs que ja va fer l'empresa de Mark Zuckerberg. Durant la presentació de resultats, ja va alertar que estava preparada per rebre una multa d'entre 3.000 i 5.000 milions de dòlars i fins i tot havia reservat uns 3.000 milions per fer-hi front.

Un escàndol global

L'escàndol de l'ús de les dades dels usuaris de Facebook va desencadenar un autèntic terratrèmol polític arreu del món. Pocs dies després, el seu fundador, Mark Zuckerberg, va admetre que hi havia hagut "errors" i un "abús de confiança" cap als usuaris.

El cas també el va portar davant del Senat dels Estats Units. Hi va haver de donar explicacions en una compareixença que va tenir un seguiment multitudinari. Zuckerberg va assegurar que des Facebook "no es va fer prou" per evitar aquest ús de les dades dels usuaris.

En una altra compareixença, en aquest cas a la Cambra de Representants, el conseller delegat de Facebook també va explicar que Cambridge Analytica fins i tot va fer servir les seves dades personals.

ARXIVAT A:
FacebookProtecció de dadesXarxes socials Estats Units
Anar al contingut