El president dels EUA, Joe Biden, i el president de Rússia, Vladímir Putin, se saluden a la cimera EUA-Rússia a Suïssa, el 2021
El president dels EUA, Joe Biden, i el president de Rússia, Vladímir Putin, se saluden a la cimera EUA-Rússia a Suïssa, el 2021
Catalunya Nit

Moscou es mofa de la crida de la CIA per captar espies russos: "Això ho fa tothom"

L'agència d'intel·ligència nord-americana ha tornat a difondre un vídeo a les xarxes amb què intenta reclutar agents dobles

Natàlia Ramon / Xavier Vilà

Dura gairebé tres minuts i recorda una pel·lícula de la guerra freda. Locutat i subtitulat íntegrament en llengua russa, està dirigit a qualsevol espia rus que es plantegi canviar de bàndol.

El nou vídeo de la CIA per 'robar' agents al Kremlin s'ha publicat aquesta setmana en diverses xarxes socials.

El vídeo, acompanyat de música clàssica melancòlica, el protagonitza un personatge fictici de 35 anys, empleat a l'agència d'intel·ligència militar russa. Se'l presenta com un patriota que estima el país i que havia servit com a paracaigudista.

L'home es demana si té prou coratge per trair la mare pàtria, abans d'afirmar que s'ha adonat que l'autèntic enemic és dins de Rússia en la forma d'un lideratge i una elit corruptes.

Apunta que els alts dirigents russos han venut el país a canvi de palaus i iots mentre la tropa mastega patates podrides i disparen amb armes prehistòriques. Acusacions acompanyades d'un paisatge d'hivern ombrívol combinat amb imatges de limusines oficials d'alta gamma i russos solvents brindant.


La burla del Kremlin

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha menystingut el vídeo assegurant que és una pràctica "comuna" entre els serveis secrets:

"Les agències d'intel·ligència d'arreu del món fan servir molt sovint els mitjans i les xarxes socials per reclutar nous treballadors. I ells ho fan constantment, la CIA ho fa cada any."

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov
El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov (Reuters)

Peskov també ha aprofitat per fer sorna de la CIA recordant-los que fer circular el vídeo per la xarxa social X (l'antiga Twitter) és inútil a Rússia:

"Algú ha d'informar la CIA que (la xarxa social russa) Vkontakte és molt més popular al nostre país que X (l'antiga Twitter), que està prohibida." 


Un context propici

Aquesta no és la primera vegada que els serveis secrets dels Estats Units intenten captar públicament espies russos. El maig passat, la CIA ja va publicar un primer vídeo a les xarxes amb aquest mateix objectiu.

Un exercici de persuasió al qual ja es va referir, l'estiu passat, el director de la CIA, William Burns, que apuntava que el descontentament de part de la ciutadania amb la guerra a Ucraïna creava una bona oportunitat per reclutar espies provinents d'aquell país. Tot apunta, doncs, que aquest no serà l'últim intent de Washington en aquest sentit.

ARXIVAT A:
Estats UnitsEspionatgeRússia
Anar al contingut