L'actor Jesús Guzmán en una fotografia del 2002 (Wikimedia Commons/Antonio Castro Jiménez)

Mor l'actor Jesús Guzmán, l'entranyable carter de "Crónicas de un pueblo"

La sèrie dels anys 70 de TVE va donar la popularitat a aquest actor secundari espanyol que va rebre per aquest paper la medalla de plata de l'orde del mèrit postal

Ha mort a 97 anys l'actor Jesús Guzmán, un dels grans secundaris del teatre, el cinema i la televisió a Espanya, recordat pel seu paper del carter Braulio a la sèrie "Crónicas de un pueblo", de TVE, dels anys 70.

Nascut a Madrid el 1926, i fill dels actors Rafael Guzmán i Aurora Gareta, va viure la seva infància a Barcelona, on va debutar amb 9 anys a l'obra "Pasión y muerte de Jesús".

Va treballar en nombroses companyies primer a Espanya i després a l'Amèrica Llatina. Va treballar sobretot en teatre i cinema.

El gran actor secundari del cinema espanyol

Entre les pel·lícules més destacades del cinema espanyol, Guzmán va treballar a "Usted puede ser un asesino" (1961), "Atraco a las tres" (1962), totes dues de José María Forqué, o "No desearás a la mujer del prójimo" (1968), "Lo verde empieza en los Pirineos" (1972), i ja el 2010, a "El gran Vázquez". Les seves aparicions al cinema són de repartiment, sobretot en papers còmics.

També va intervenir en films de l'spaghetti western com "Per qualche dollaro in più" (1965), "El bo, el lleig i el dolent" (1966), de Sergio Leone, al costat de Clint Eastwood i Lee van Cleef, o "Ocaso de un pistolero" (1965).

Es fa popular a la televisió

Però el seu paper més reconegut i que el va fer popular va ser el que va interpretar a la sèrie "Crónicas de un pueblo" com el carter Braulio.

TVE recorda una de les seves aparicions en aquesta sèrie mítica d'Antonio Mercero, que es va emetre entre el 1971 i el 74:

Curiosament, el primer reconeixement que va rebre Jesús Guzmán va ser la medalla de plata de l'orde del mèrit postal, el 1972, arran de la sèrie. Més endavant, Guzmán va rebre diversos guardons per la seva trajectòria artística, com el premi internacional Calabuch, l'any 2008, i la medalla d'or del teatre, de l'Associació d'Amics dels Teatres d'Espanya, el 2012.

Després, es va dedicar sobretot a la televisió i al teatre.

A la televisió va intervenir en nombroses sèries, com ara "Anillos de oro" o "Farmacia de Guardia", de nou amb Antonio Mercero, i en programes com "Un, dos tres" fins a "La hora de José Mota". La seva última aparició va ser el 2011, al programa "Qué tiempo tan feliz".

Al teatre, Guzmán va crear la seva pròpia companyia, Compañía de Comedias Cómicas Jesús Guzmán, amb què va fer gires per tot Espanya durant 14 temporades, i amb alguna incursió en el gènere de la revista.

L'última aparició al cinema va ser el 2020 a "Amalia en otoño", d'Anna Utrecht i Octavio Lasheras.

ARXIVAT A:
ObituariTelevisióCinemaTeatre
Anar al contingut