Mor als 92 anys el farmacèutic Antoni Vila Casas, un dels grans mecenes de l'art català
Va promocionar l'art contemporani a través de diversos centres artístics, com la fundació que porta el seu nom
L'empresari farmacèutic, col·leccionista i mecenes Antoni Vila Casas ha mort aquest dijous als 92 anys, tot i que la seva defunció s'ha sabut aquest divendres.
Vila Casas ha estat un dels grans promotors de l'art contemporani català, que ha impulsat tant a partir de la creació de diversos centres artístics com amb la fundació que porta el seu nom, i que va crear l'any 1986.
Entre aquests centres artístics que va crear n'hi ha un de dedicat a la fotografia contemporània a Torroella de Montgrí, el Palau Solterra; un espai per a l'escultura a Palafrugell, el Museu Can Mario; els Espais Volart a Barcelona, dedicats a les exposicions temporals, o l'antiga Fàbrica Can Framis del Poblenou, on hi ha el seu gran museu dedicat a la pintura amb 300 obres del seu gran fons d'art.
L'any passat va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat "pel compromís amb el país i per la seva capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya".
En el moment de rebre el guardó de mans del president de la Generalitat, el setembre de l'any passat, Vila Casas, visiblement emocionat, va assegurar que la seva voluntat sempre havia estat treballar pel país. "Els meus pares em van educar per estimar Catalunya i em van recomanar que fos treballador, honest i que portés sempre al cor el país on vaig néixer", va afegir.
Una col·lecció de més de 3.000 obres d'art
Llicenciat en Farmàcia, l'any 1960 va fundar Laboratoris Prodes (que després es van anomenar Prodesfarma i que es van fusionar amb el grup Almirall el 1997), fabricants, d'entre d'altres medicaments, del Diazepam --utilitzat com a relaxant muscular i calmant contra l'ansietat-- o l'antiinflamatori Airtal, que han arribat a estar entre els més venuts en les seves especialitats.
El 1986 va crear la Fundació Vila Casas, de la qual ha estat president fins al final, amb l'objectiu de premiar els millors currículums personals d'investigació i desenvolupament en temes sociosanitaris, i que després s'ha convertit en la gran promotora de l'art contemporani català.
Entre les distincions que ha rebut hi ha la Creu de Sant Jordi, el 1999; el Premi Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) al Patrimoni Cultural, el 2009, i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona, el 2012.
En el vintè aniversari de la seva fundació, l'octubre del 2020, explicava, en una entrevista a TV3, el perquè de la seva activitat de mecenatge, que pensava seguir engrandint al màxim possible:
"S'ha d'estar boig per fer el que jo faig, però em diverteix, m'agrada. Altres coses que per a mi són molt importants: una és recuperar memòries, que ningú no fa i s'ha de fer; i l'altra és la gent que puja, que no té galeries per exposar i jo els agafo."
Aquest és el vídeo d'aquella entrevista, on explicava que tot l'art que ha comprat --la seva col·lecció té més de 3.000 peces--, li agrada: