Mollet del Vallès

Roser Capdevila i Antoni Vila Casas reben les Medalles d'Or de la Generalitat

Pere Aragonès els ha agraït el seu "compromís" i "esforç" per "construir els fonaments culturals de Catalunya"

RedaccióActualitzat

La il·lustradora Roser Capdevila i el mecenes i empresari Antoni Vila Casas han rebut aquest dimecres la Medalla d'Or de la Generalitat de mans del president Pere Aragonès. L'acte, celebrat al Parc dels Colors de Mollet del Vallès, ha obert el programa institucional de la Diada.

Amb aquesta distinció, que es va crear el 1978, la Generalitat vol distingir persones que "hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic".

Dels guardonats, Aragonès ha destacat que amb el seu esforç i talent "han construït els fonaments culturals de Catalunya" i han estat "referents i exemple" de "com es construeix una nació".

A l'acte, de poc més de mitja hora de durada, hi han assistit tots els membres del Govern i representants de les diferents formacions del Parlament.
 

Roser Capdevila i Valls

Amb la Medalla d'Or a Roser Capdevila, la Generalitat destaca la seva popularitat, també internacional, gràcies als personatges de "Les Tres Bessones".

La seva obra, tot un clàssic de TV3, ha estat traduïda a 35 llengües i ha arribat en forma dibuixos a 158 països, "un exemple de l'èxit que es pot assolir amb l'audiovisual català i un referent en l'àmbit", segons destaca el govern. 

Els personatges de Capdevila van néixer l'any 1983 inspirant-se en les seves tres filles, Anna, Teresa i Helena. 

Durant el seu parlament, Roser Capdevila, de 83 anys, ha agraït al Govern haver cregut en ella i ha assegurat que aquest guardó, que la fa feliç i l'emociona, l'anima a seguir dibuixant. 

L'obre inspirada en les seves filles ha arribat a 158 països (ACN/Àlex Recolons)

Al llarg de la seva carrera ha publicat més de 400 títols i ha escrit i dibuixat per a empreses editorials de països com França, Alemanya, el Canadà o el Japó.

Entre altres distincions també ha rebut la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona al Mèrit Artístic, el 2006; la Medalla d'Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, el 2009, i la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, el 2010.

El 2011 va donar el seu llegat a la Biblioteca de Catalunya.

 

Antoni Vila Casas

La Generalitat distingeix una altra figura cabdal en l'àmbit cultural. Antoni Vila Casas és impulsor d'una fundació de referència en l'art contemporani català, amb una xarxa de quatre museus al territori. 

Amb la Medalla d'Or, la Generalitat honora "el seu compromís amb el país i la seva capacitat catalitzadora de la riquesa artística de Catalunya."

Un cop rebut el guardó de mans del president de la Generalitat, Vila Casas, de 92 anys, visiblement emocionat, ha assegurat que la seva voluntat ha estat sempre treballar pel país. "Els meus pares em van educar per estimar Catalunya i em van recomanar que fos treballador, honest i que portés sempre al cor el país on vaig néixer", ha afegit.

"M'estimo el meu país i m'agrada ajudar perquè tingui una certa personalitat" (ACN/Àlex Recolons)

Llicenciat en Farmàcia, l'any 1960 va fundar Laboratoris Prodes. El 1986 va crear la Fundació Vila Casas, de la qual és president, amb l'objectiu de premiar els millors currículums personals d'investigació i desenvolupament en temes sociosanitaris.

Des de l'any 2000 ha obert quatre museus d'art contemporani: a Barcelona (Espais Volart i Can Framis, dedicats a la pintura), a Torroella de Montgrí (Palau Solterra, centrat en la fotografia) i a Palafrugell (Can Mario, especialitzat en escultura).

Entre les distincions que ha rebut hi ha la Creu de Sant Jordi, el 1999; el Premi Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) al Patrimoni Cultural, el 2009; i la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona, el 2012.

ARXIVAT A:
11SArt
Anar al contingut