Cristóbal Montoro amb el president de l'Associació Empresarial Trobada al Pirineu, Ramon Roca. (Foto: ACN)
Cristóbal Montoro amb el president de l'Associació Empresarial Trobada al Pirineu, Ramon Roca. (Foto: ACN)
La Seu d'Urgell

Montoro diu que Espanya necessita Catalunya per sortir de la crisi però emplaça la Generalitat a complir amb el dèficit

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha advertit de nou a Catalunya que ha de millorar les xifres del dèficit, tot i que continua sense concretar quin és l'objectiu definitiu per a aquest 2013. Montoro ha fet aquest advertiment a les jornades econòmiques del Pirineu, davant uns 600 empresaris a qui ha dit que perquè Espanya surti de la crisi necessita l'impuls econòmic de Catalunya. Montoro ha fet dos anuncis més: la creació d'un comitè d'esperts que assessori el govern espanyol per fer una reforma total del sistema tributari i una operació financera per pagar proveïdors a 30 dies.

RedaccióActualitzat
Missatge conciliador del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques a Catalunya en un acte davant d'empresaris a la Seu d'Urgell. Cristóbal Montoro ha reconegut que Espanya necessita Catalunya per sortir de la crisi, això sí, després d'advertir que ha de millorar les xifres del dèficit. El ministre també ha avançat novetats respecte a la reforma tributària que el govern espanyol haurà d'afrontar el 2014 i ha anunciat una reforma financera similar al pla de pagament a proveïdors.

El titular d'Hisenda, davant un auditori de més de 600 empresaris catalans, ha reconegut que realment el teixit industrial català ha patit molt i que serà impossible que l'estat espanyol surti de la crisi sense Catalunya. Per això ha anunciat la voluntat d'ajudar la Generalitat i ha dit que dels 18.000 milions d'euros del Fons de Liquiditat, uns 9.000 arribaran a Catalunya. El ministre ha dit que és necessari que la comunitat recuperi la seva vitalitat, la seva capacitat de creixement i emprenedoria i que torni a ser com més aviat millor "un dels grans motors de l'economia espanyola".

La fórmula per sortir del pou, però, passa per reduir el dèficit públic. Per això, Montoro ha emplaçat la Generalitat a reduir el seu dèficit -sense concretar encara un objectiu definitiu per a aquest 2013- per recuperar la credibilitat i tornar a finançar-se "ordinàriament" en els mercats. El ministre ha recordat que avui en dia Catalunya i altres autonomies utilitzen mètodes extraordinaris de finançament, com és el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Preguntat per si una Catalunya independent pagaria menys impostos, Montoro ha assegurat que no, tot i que ha reconegut que "des de Catalunya es paguen massa impostos". "El que li convé a Catalunya és acabar amb la crisi econòmica. En política, quan es barregen els objectius, el resultat no surt mai bé", ha remarcat.

Un comitè d'experts sobre impostos

Cristóbal Montoro, que ha clausurat la XXIV Trobada Empresarial del Pirineu, ha anunciat que el govern espanyol crearà aviat un comitè d'experts perquè l'assessori de forma independent en la reforma del sistema tributari, de la mateixa manera que ha fet amb les pensions.

L'objectiu és que la reforma del sistema impositiu estigui enllestida en el primer semestre del 2014. Montoro ha deixat la porta oberta a apujar alguns impostos, com el mediambiental, però també a "abaixar-ne d'altres que avui carreguen sobre l'ocupació i fan que sigui costós per a les empreses contractar".

En aquest sentit, com ja va apuntar el ministre Wert fa un parell de dies, Montoro ha obert la porta a reduir l'IVA dels espectacles culturals.

Pla per pagar proveïdors

El ministre també ha detallat que el govern espanyol està preparant un nou programa financer similar al pla de pagament als proveïdors posat en marxa l'any passat perquè les administracions públiques paguin els proveïdors en un termini màxim de 30 dies i puguin liquidar les factures pendents abans d'acabar l'any.

Hisenda negocia amb el sector bancari com "instrumentalitzar" aquest pla i mobilitzar els recursos financers necessaris des de l'Estat perquè aquest pla comenci a funcionar a l'octubre i que puguin abonar-se totes les factures que queden al calaix del 2012 i 2013.

Montoro ha destacat que el nou pla ajudarà a reduir la morositat de les empreses i, amb això, afavorirà la recuperació econòmica i el manteniment i la creació de llocs de treball.
Anar al contingut