Madrid

La comissió d'experts designada pel govern espanyol per revisar el sistema de pensions aposta perquè siguin més baixes i lligades a l'esperança de vida

Les pensions han de ser més baixes en temps de crisi i desvinculades de l'IPC per poder mantenir el sistema. És la proposta que fan els experts en l'informe que ja han entregat al govern espanyol per dissenyar les futures pensions. La solució ha tingut l'aval de deu vots, mentre que un expert hi ha votat en contra i un altre s'ha abstingut.

RedaccióActualitzat
La comissió d'experts designada pel govern espanyol per revisar el sistema de pensions ha fet la seva última reunió i ha presentat un informe al Ministeri d'Ocupació. La clau de la reforma són pensions més baixes. Per calcular-les, s'aplicarà l'anomenat factor de sostenibilitat.

El document en què estan treballant -i al qual ha tingut accés TV3- proposa a l'executiu de Mariano Rajoy que les pensions es deixin d'actualitzar segons l'IPC, s'adeqüin al moment econòmic i es vinculin a l'esperança de vida. La proposta del comitè d'experts no és vinculant, però sí que pot ser determinant en la decisió final que acabi prenent el govern espanyol sobre la reforma del sistema.

Ara mateix, a tot l'estat hi ha 9 milions de pensionistes que cobren 111.000 milions d'euros en prestacions. El 2052 s'espera que aquest col·lectiu el formin 15 milions de persones.

Discordances

El comitè ha aprovat l'informe definitiu amb deu vots a favor, un en contra i una abstenció. Segons han assenyalat fonts properes a les negociacions, el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Madrid -que ha representat UGT en el consell d'administració de RTVE-, Santos M. Ruesga, és qui ha emès el seu vot en contra. Ruesga ha emès també el vot particular juntament amb el director del gabinet d'estudis de CCOO, Miguel Ángel García Díaz, i el catedràtic del Dret del Treball -afí al PSOE- José Luis Tortuero.

Les principals discrepàncies es referien a la possibilitat de desvincular la revaloració de les pensions de l'IPC i d'aplicar el factor de sostenibilitat ja el 2014. En contra d'aquestes tesis, els tres experts "dissidents" consideren que les pensions no han de perdre poder adquisitiu.

Ara el govern espanyol ha de remetre el document al Pacte de Toledo, que és la comissió parlamentària del Congrés que negocia aquest tema. Aquest informe es convertirà els pròxims mesos en un projecte de llei, i, segons les recomanacions de la Comissió Europea, hauria d'estar aprovat abans de finals d'any.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut