Moncloa empitjora les previsions econòmiques i fia la recuperació al fons europeus

L'any 2021 es dispararà la despesa pública un 50%, fins als 196.000 milions d'euros

Francesc SerraActualitzat

El govern espanyol ha presentat aquest dimarts les línies mestres dels pressupostos de l'any 2021 i les previsions econòmiques que li serviran com a referència per elaborar-los. I apunten a més dèficit i menys creixement del previst, a l'espera de l'efecte que puguin tenir els fons europeus.

Els pressupostos de l'estat preveuen un sostre de despesa de 196.000 milions d'euros, un 50% més que el límit per aquest any. Tot plegat perquè a la despesa previsible en un any convencional, s'hi afegiran els fons destinats a alleugerir l'impacte de la crisi; això vol dir garantir les transferències a les comunitats autònomes al mateix nivell d'abans de la Covid (13.000 M €) i també el pagament de les pensions (18.000 M €).

Una despesa pública que s'haurà de finançar amb deute, perquè malgrat la injecció de fons europeus els ingressos de l'estat no arribaran ni bon tros a compensar el forat; aquest decalatge, el dèficit de les administracions, arribarà fins el 7,7% l'any que ve. Aquest any, el dèficit encara s'enfilarà més, l'11,3%, més fins i tot que durant l'última crisi.

 

 

Rebaixa de previsions

La despesa pública prevista pel 2021 també inclou els més de 27.000 milions que arribaran com a primer tram del fons de recuperació europeu. I és aquí on el govern espanyol s'agafa com un ferro roent. Perquè les seves previsions de creixement econòmic venen condicionades per l'efecte palanca d'aquestes ajudes.

Moncloa empitjora les previsions econòmiques i fia la recuperació al fons europeus
El govern espanyol preveu una caiguda del PIB de l'11% aquest any i una recuperació del 7% el que ve (EFE/Juan Carlos Hidalgo)

 

Per aquest any, el ministeri d'Economia ha rebaixat encara més les previsions, i preveu que el PIB baixi un 11,2%, dos punts menys del que pronosticava abans de l'estiu.

Per l'any que ve, el ministeri d'Economia espera una recuperació del 7,2%, que podria arribar gairebé al 10% si s'aprofiten a fons les ajudes que arriben de la UE.

En aquest sentit, la ministra, Nadia Calviño, ha apuntat a la necessitat d'aprovar els pressupostos. La ministra apunta a la caiguda del consum, i preveu que l'atur arribi gairebé al 17% durant l'any que ve. I també a la necessitat de controlar la pandèmia com a primer pas per recuperar l'activitat econòmica:

"Estem veient que a les comunitats que han frenat amb rapidesa els brots, com pot ser València, Aragó, Catalunya o Galícia, l'impacte en la confiança dels consumidors és purament transitori i es recupera ràpidament. Això ens porta a insistir en la necessitat de controlar ràpidament els brots."

 

Hisenda descarta retallades pel 2021

La ministra d'Hisenda ha explicat també que demanarà derogar els objectius de dèficit al Congrés, perquè les administracions tinguin llum verda per incrementar la despesa.

María Jesús Montero ha insistit que aquest moviment no significa que el govern espanyol renunciï al principi d'estabilitat pressupostària ni a la "prudència". La ministra assegura que durant el 2021 el dèficit s'anirà corregint, tot i que ha descartat retallades per aconseguir-ho.

 

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut