Teheran

Milers de seguidors del govern i de l'oposició es manifesten als carrers de Teheran

Per quart dia consecutiu, els iranians han sortit als carrers de Teheran per participar en una de les dues manifestacions que s'hi han fet: l'una, dels reformistes de Moussavi, que denuncien el frau electoral; i l'altra, dels oficialistes, que donen suport al president Ahmadinejad. Segons diversos testimonis, s'hi haurien produït de nou disturbis. Aquestes informacions no han pogut ser contrastades pels periodistes perquè el govern iranià ha vetat l'accés a les manifestacions als corresponsals estrangers.

Actualitzat
El líder de l'oposició, Mir Hussein Moussavi, havia demanat als seus seguidors que no tornessin a sortir al carrer per salvar vides després que set persones van morir en les protestes de dies anteriors. El Ministeri de l'Interior iranià també havia llançat advertències als ciutadans perquè no tornessin a manifestar-se.

Les autoritats, a més, han prohibit als periodistes estrangers cobrir les informacions referides a aquestes manifestacions, titllades d'il·legals. L'única via per obtenir informació és la televisió estatal iraniana o la xarxa. Internet ha estat un aliat dels manifestants i, malgrat la censura, els internautes han trobat la manera de fer arribar titulars i algunes imatges, com aquesta, que Unikfrek ha penjat al seu Twitter.

Amb aquesta situació, el Consell dels Guardians s'ha compromès a fer un recompte parcial dels vots de les urnes on hi hagi dubtes, però rebutja anul·lar els resultats i convocar noves eleccions. El Consell dels Guardians no ha especificat quantes urnes revisarà, quin percentatge de vot representaran o quant durarà aquest procés.

El líder suprem de la revolució iraniana, l'aiatol·là Ali Jamení, ha donat suport a la decisió dels Guardians i ha proposat que el recompte es faci en presència d'un representat de cada candidat per evitar qualsevol sospita.

Mentrestant, Mahmud Ahmadinejad ha aterrat a Rússia per participar en una cimera regional. El reelegit president iranià ha rebut el suport de Moscou, i també de la Xina, que considera que les protestes són "un afer intern".

Obama no veu gaire diferència entre Ahmadinejad i Moussavi

El president dels Estats Units, Barack Obama, segueix amb atenció els esdeveniments que s'estan produint a l'Iran. Obama ha dit en una entrevista a la cadena de televisió CNBC que "la diferència entre Ahmadinejad i Moussavi, pel que fa a les seves polítiques, pot no ser tan gran com s'ha anunciat". En qualsevol cas, ha afegit el líder nord-americà, "nosaltres intentarem arribar a un acord amb el règim iranià, que històricament ha estat hostil als Estats Units".

En unes declaracions anteriors, el president dels EUA evitava denunciar que hi hagués hagut cap frau als comicis iranians i demanava al govern d'Ahmadinejad que ho investigués i garantís la llibertat d'expressió pacífica dels manifestants.

"Estic realment preocupat per la situació de violència que veig a la televisió", ha afirmat Obama. "El procés democràtic, el discurs lliure, la possibilitat de dissidència pacífica entre els ciutadans... són una sèrie de valors universals que han de ser respectats", ha afegit.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut