Pamplona

Milers de persones secunden la crida del govern navarrès i el PP contra una hipotètica integració de Navarra a Euskadi

Pamplona ha estat l'escenari d'una nova manifestació contra la política antiterrorista del govern espanyol. Convocada per l'executiu navarrès, i amb el suport del PP, que hi ha enviat una nombrosa delegació encapçalada per Mariano Rajoy, la marxa volia denunciar la hipotètica intenció de Batasuna d'unir Euskadi i Navarra. En el manifest, el president navarrès ha assegurat que qualsevol canvi del règim foral serà un èxit per als terroristes. Els socialistes navarresos s'han compromès públicament a oposar-se a aquest extrem però el PP assegura que el govern de Zapatero estaria disposat a negociar-ho. Milers de persones han secundat la marxa enarborant banderes de Navarra i Espanya i no han faltat crits reclamant a Zapatero la dimissió.

Actualitzat
Milers de persones, 75.000 segons la delegació del govern i 100.000 segons la policia foral navarresa, han respost a la crida de l'executiu de Navarra, en mans de la Unió del Poble Navarrès i els seus socis de Convergència de Demòcrates de Navarra, i han participat en la manifestació pels carrers del centre de Pamplona en defensa del règim foral. La gran quantitat de gent congregada ha fet que quan la capçalera ha arribat al final de la manifestació encara hi hagués gent al punt de partida.

La marxa ha transcorregut enmig d'un ambient festiu en un circuit tancat d'1,8 quilòmetres de longitud que ha culminat a la plaça de Sarasate, on, als peus del monument als Furs, el president de la comunitat ha llegit el manifest. Miguel Sanz ha alertat que qualsevol canvi en el règim foral de Navarra seria un èxit per als terroristes, i ha assegurat que la comunitat és ara la peça clau en la futura negociació amb ETA i que en un futur podria ser la peça clau del nou model territorial d'Espanya. Crits de "Zapatero dimissió" han interromput el seu parlament, que ha llegit acompanyat de tots els membres del seu govern.

Sanz ha fet una crida a tots "sense exclusions" per implicar-se en la defensa de la comunitat foral i ha afegit que s'havia de dir ben alt que "Navarra no és patrimoni de ningú, sinó dels seus ciutadans". El president navarrès també ha volgut destacar que la manifestació d'avui "no era un acte contra ningú" sinó un "gran plebiscit ciutadà per expressar i deixar constància que Navarra és una realitat política innegociable".

Després de participar en la manifestació, Mariano Rajoy ha ressaltat la gran quantitat de gent que una vegada més ha sortit al carrer exercint un dret democràtic i perquè no s'utilitzi Navarra com a moneda de canvi. El president del Partit Popular s'ha mostrat "enormement orgullós" de veure com hi ha gent que defensa principis, valors i sentiments amb el cor i ha dit que això resulta "enormement reconfortant, perquè demostra que aquest és un país que no està disposat a acceptar segons quines coses".

Ha obert la protesta una gran bandera de Navarra seguida d'una pancarta de deu metres que recollia el lema de la marxa, "Fur i llibertat. Navarra no és negociable". El govern navarrès en ple, amb el seu president, Miguel Sanz, al capdavant, acompanyat del president del Parlament de Navarra, el president de CDN i l'alcaldessa de Pamplona s'han situat a la primera fila. Immediatament darrere seu i en un lloc destacat hi havia els màxims dirigents nacionals del Partit Popular així com altres representants d'aquesta formació, com Mariano Rajoy, Ángel Acebes, Eduardo Zaplana, Pío García Escudero, Esperanza Aguirre, Jaime Mayor Oreja, Pedro Sanz i María San Gil. Els que s'hi han sumat portaven nombroses banderes de Navarra i d'Espanya.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut