Les samarretes grogues han abundat a la marxa barcelonina. (Foto: ACN)
Les samarretes grogues han abundat a la marxa barcelonina. (Foto: ACN)
Barcelona

Milers de persones es manifesten a tot Catalunya contra les retallades en l'ensenyament

Vaga històrica a l'ensenyament de tot l'estat en contra de les retallades. Sindicats de mestres i professors, associacions de pares i moviments de renovació pedagògica s'han posat d'acord per paralitzar tots els nivells educatius des de les escoles bressol fins a les universitats, passant per les escoles oficials d'idiomes. El departament d'Ensenyament, però, assegura que ha seguit la vaga un 25,23% del professorat, mentre que els sindicats de Comissions Obreres, UGT i USTEC-STES ho eleven fins al 60%. En qualsevol cas, milers de persones, entre 150.000 i 25.000, segons les fonts, s'han manifestat al centre de Barcelona contra la tisorada. Girona, Lleida i Tarragona se'ls han unit a la tarda amb manifestacions que, en total, han sumat unes 6.000 persones.

RedaccióActualitzat
Ensenyament n'ha xifrat el seguiment en un 25,23% als centres públics, segons un comunicat difós a les 6 de la tarda. El Departament ha rebut dades d'un 85% dels centres, a partir de les quals assegura que la vaga ha tingut més incidència a primària (27,8%) que a secundària (22,23%). El balanç anterior, de quarts d'una, situava en un 25,82% el suport a la vaga. Les comarques de Barcelona, amb el Vallès Occidental, la regió Maresme-Vallès Oriental i el Baix Llobregat, són les àrees amb més docents en vaga.

Els sindicats, en canvi, han situat per sobre del 50% el suport a la protesta. USTEC-STES, per exemple, manté que la majoria de centres educatius de Catalunya han estat afectats per la vaga i que més del 50% del professorat l'ha seguida. També assegura que s'ha paralitzat l'activitat als instituts, que en alguns casos han optat per protestes alternatives, i universitats.

Al conjunt de l'estat espanyol, els sindicats xifren en un 80% de mitjana el seguiment de la vaga de professorat, mentre que el Ministeri d'Educació ho rebaixa a un 19%.

"SOS ensenyament públic de qualitat", a Barcelona

M
ilers de persones han participat al centre de Barcelona en una gran manifestació de la comunitat educativa contra les retallades en l'ensenyament. En la marxa, que ha arrencat pocs minuts després de dos quarts d'una del migdia, s'hi han vist docents, famílies amb els seus fills i alumnes dels diferents nivells educatius que protesten contra les últimes mesures impulsades tant pel Ministeri d'Educació com pel Departament d'Ensenyament. Han destacat les moltes persones vestides amb samarretes grogues amb el lema "SOS ensenyament públic de qualitat".

La protesta ha estat encapçalada pels dirigents de sindicats d'estudiants, de professors i representants de les associacions de pares (AMPAES), amb una pancarta amb el lema: "Contra les retallades en educació". En la manifestació, que ha transcorregut en un ambient festiu, amb nombrosos pares i mares acompanyats pels seus fills menors, s'han vist pancartes amb lemes com "Som el llevat que aixecarà la massa", "No, no, no, a la privatització" i "Ni augment de taxes, ni acomiadaments, salvem la universitat pública". Els manifestants, a més, han fet sonar xiulets i sirenes mentre corejaven càntics contra les mesures que retallen el pressupost dedicat a l'ensenyament públic.

Girona, Lleida i Tarragona, també


A més de la manifestació de Barcelona, també hi ha mobilitzacions a les altres capitals catalanes, on el clam a favor de l'ensenyament públic i contra les retallades s'ha tornat a fer sentir a la tarda.

A Tarragona, la marxa ha començat amb retard respecte l'hora prevista, dos quarts de 7, a la plaça Imperial Tarraco, i ha acabat a la plaça de la Font. A la marxa, d'entre 3.000 i 7.000 persones, segons les fonts, hi ha predominat el color groc de les samarretes reivindicatives i el so dels xiulets i timbals. "No a les retallades socials i laborals" ha estat el lema de la manifestació. Els sindicats asseguren que el suport a la vaga ha superat el 50% a tota la demarcació, però Ensenyament rebaixa la xifra al 15%.

A la capital del Segrià, mestres i professors, pares i representants dels "indigants" acampats a la Universitat de Lleida han anat fins a la subdelegació del govern espanyol, on un docent, un pare i un alumne de secundària han llegit un manifest. La manifestació, de més de 2.000 persones, s'ha desenvolupat amb un ambient festiu. Els mestres han denunciant que les retallades fan que les aules tornin a les condicions dels anys 80. S'han sentit consignes com "L'educació, ni tocar-la".

Girona, la marxa ha sortit de la plaça de la Independència a un quart de 7 i ha acabat a la seu de la Generalitat a la ciutat, tot i que algunes persones han optat per continuar fins al rectorat de la Universitat de Girona. La major part delsmanifestants han estat mestres, però també hi havia pares i fills, molts amb la samarreta groga. Una primera estimació situava en 1.500 els manifestants. Al migdia, unes 500 persones, la majoria estudiants, ja s'han mobilitzat al centre.

Marxa per la Diagonal de Barcelona

Entre les accions del matí, un miler d'universitaris han tallat l'avinguda Diagonal de Barceloan en els dos sentits de la marxa amb lemes com "Esteu fent negoci amb els nostres drets. L'educació no es ven, es defensa" i proclamant la consigna: "Ja està aquí, ja està aquí el moviment estudiantil". Quan la mobilització, que ha començat a Palau Reial, ha arribat a l'altura del Corte Inglés s'ha obert un carril en direcció Zona Universitària i els manifestants han continuat el recorregut pel carrer Joan Güell.

La marxa ha transcorregut pels carrers de la capital catalana amb tranquil·litat i un ambient festiu, excepte algun accident aïllat entre alguns estudiants i un agent dels Mossos d'Esquadra que els escortava.

Cinc estudiants detinguts per bloquejar la porta de col·legis amb silicona

Els Mossos d'Esquadra han detingut cinc estudiants per tapar amb silicona els panys de dos col·legis. Tres de les detencions s'han produït a Barcelona, on tres nois han estat acusats de danys per posar la silicona al pany de l'institut Ernest Lluch i dos més estan acusats de taponar el pany del col·legi Areny de Cornellà de Llobregat.

Les mobilitzacions comencen a la UAB

Les mobilitzacions arran de la vaga d'ensenyament han començat a les vuit del matí quan els estudiants universitaris, molts d'ells amb la cara tapada, han tornat a tallar a les vuit del matí l'AP-7 i el carril lateral, la B-30, al pas per la Universitat Autònoma de Barcelona. Vint minuts després ja havien deixat la via lliure, i els estudiants s'han dirigit els accessos al Campus de Bellaterra, que han continuat bloquejant. De la mateixa manera, els estudiants han intentat impedir el pas dels combois de Ferrocarrils de la Generalitat.

A la UAB, les mobilitzacions s'allargaran fins dijous, quan hi ha convocades eleccions a la universitat.

Els efectes de la vaga

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", la consellera Irene Rigau ha destacat els efectes negatius que pot tenir la vaga tenint en compte que falta poc per acabar el curs escolar.

Des d'un dels sindicats convocants de la vaga, USTEC-STES, la seva portaveu, Rosa Canyadell, adverteix de la gravetat de la situació en què ens trobem, però admet que hi ha poques possibilitats que les coses canviïn. Tot i això, ha augurat noves mobilitzacions.

Vaga contra les retallades

La vaga la convoca tota la comunitat educativa a tots els nivells de l'ensenyament, des de les escoles bressol fins a les universitats, per mostrar el rebuig unitari i frontal a les noves mesures d'ajust impulsades pel Ministeri d'Educació, aplicades també per la Conselleria, com ara l'augment d'hores lectives per part dels professors, que suposarà -asseguren- la pèrdua de 2.000 llocs de treball, o l'augment de la ràtio d'alumnes per classe, cosa que significa -denuncien- un retrocés de vint anys.

Serveis mínims

El Departament de Treball ha dictaminat que a cada escola hi hagués un docent per cada quatre classes d'Infantil i Primària, dels 3 als 12 anys, i un terç de la plantilla a les llars d'infants. Aquests serveis mínims també han obligat que a les escoles i instituts hi hagués un membre de l'equip directiu -que podia ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d'estudis o el secretari- i un auxiliar administratiu a cada centre.

A l'escola concertada s'ha mantingut l'activitat normal perquè el sindicat majoritari en aquest sector, tot i que creu que hi ha molts motius per protestar, ha optat per no secundar la vaga.
Anar al contingut