Milers de persones es manifesten a Berlín contra "els taurons del lloguer"
afptv berlin mani lloguer tauro

Milers de persones es manifesten a Berlín contra "els taurons del lloguer"

Més de 20.000 persones han sortit al carrer a Berlín per denunciar que, en 10 anys, s'han doblat els preus del lloguer

Actualitzat

Milers de persones s'han a manifestat aquest dissabte a Berlín contra el que anomenen "bogeria dels lloguers" i per recollir signatures per celebrar un referèndum sobre l'expropiació a les grans societats que fan negoci amb les vivendes. Els organitzadors es queixen de l'embogida alça de preus dels pisos a la capital germànica i en fan culpables els especuladors immobiliaris.


Exigeixen l'expropiació de més de 200.000 apartaments venuts a grans propietaris privats, als que culpen de canviar el caràcter de la ciutat. La proposta del referèndum que plantegen els organitzadors és que Berlín recuperi les propietats de qualsevol propietari que posseeixi més de 3.000 apartaments.

Els manifestants han caminat pel centre de la ciutat amb un tauró gegant. A les pancartes, s'hi podia llegir "Contra els taurons del lloguer i els especuladors". Un dels organitzadors, Rouzbeh Taheri, ha explicat a Reuters quina és la situació que viuen molts berlinesos:

"Hem tingut molt males experiències amb aquestes empreses immobiliàries durant anys, i sabem que responen als seus accionistes i no als llogaters. Ja no els volem a la nostra ciutat."

 

 

 

 

Durant dècades, després de la unificació l'any 1990, Berlín es va convertir en una ciutat que atreia artistes, músics i estudiants pels habitatges, molt més econòmics que en altres ciutats europees. Al voltant del 85% dels berlinesos lloguen les seves cases, en lloc de comprar-les. Però amb l'afluència de 40.000 persones a l'any durant l'última dècada, els lloguers s'han duplicat des de 2008

 

Interactiu relacionat: Expulsats de Barcelona, lloguers pels núvols

 

Entre les propietats que s'han venut al sector privat, hi ha molts grans projectes de vivenda de l'era comunista construïts com a peces d'exposició sota l'antiga Alemanya Oriental. Molts d'ells han estat adquirits en els darrers anys per Deutsche Wohnen, el major propietari de la ciutat, amb uns 115.000 pisos.

Per això, els activistes anomenen el seu moviment "Expropiar a Deutsche Wohnen", i tenen sis mesos per reunir 20.000 firmes i fins al febrer per reunir-ne 170.000 més per poder forçar un referèndum. Una enquesta feta al febrer mostra que el 44% dels berlinesos donen suport a una renacionalització dels pisos, mentre que el 39% s'hi oposa.

 

 

Deutsche Wohnen i altres propietaris diuen que l'expropiació podria agreujar el problema en dissuadir noves construccions i consideren que "no suposa cap alleujament dins l'atapeït mercat immobiliari de la capital", diu Michael Zahn, director executiu de Deutsche Wohnen. El portaveu de la immobiliària, Marko Rosteck, assenyala que l'única diferència seria el canvi d'una privada a una immobiliària pública.

"El problema fonamental és que en cas d'expropiació no hi haurien nous pisos. Deutsche Wohnen té 100 sol·licitants per cada pis en oferta. L'única diferència seria que els 100 sol·licitants farien cua davant d'una immobiliària pública en comptes d'una privada."

El Senat de Berlín calcula que el cost de la recompra de propietats seria de 36.000 milions d'euros. Els socialdemòcrates, que dirigeixen la coalició que governa la ciutat, diuen que seria millor invertir aquells fons en la construcció de vivendes que en una renacionalització.

En canvi, estan a favor d'una congelació dels preus lloguers de cinc anys. La líder nacional dels socialdemòcrates, Andrea Nahles, ha justificat la seva posició al diari Bild am Sonntag:

"Entenc la fúria contra les empreses immobiliàries que volen exprimir fins a l'últim centau dels llogaters. Però l'expropiació porta anys i no crea ni un sol apartament més."

ARXIVAT A:
HabitatgeMercat immobiliariAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut