Imatge d'arxiu d'alumnes a l'Institut Miquel Martí i Pol, de Roda de Ter
Imatge d'arxiu d'alumnes a l'Institut Miquel Martí i Pol, de Roda de Ter

Mestres i professors interins ja no podran triar el municipi on fer classe, només la comarca

Educació justifica el canvi, que entrarà en vigor el curs 2023-2024, per poder cobrir les vacants a les zones rurals

RedaccióActualitzat

Els mestres i professors interins no podran triar municipis de preferència a partir del curs que ve: només podran triar comarca. El Departament d'Educació ho ha comunicat a la mesa sectorial amb l'objectiu de facilitar la cobertura de vacants a les escoles i instituts dels municipis petits i a les zones rurals.

Aquest canvi en els criteris de la borsa de treball no ha agradat ni al col·lectiu d'interins ni als sindicats.

La queixa dels interins i els sindicats

Des de la Plataforma d'Interins de Catalunya (PINDOC) lamenten la decisió del Departament: "Fins ara podíem acotar-ho segons els nostres interessos; volen fer-nos fer a nosaltres la feina bruta", ha afirmat el portaveu, Víctor del Arco.

Destaquen que els interins sempre solen ser els últims a tenir plaça assignada per al curs següent i temen que algú es trobi que li toca anar a treballar a un centre "que estigui a hora i mitja o fins i tot dues hores" de casa seva, i potser "sense transport públic". "El departament diu que ens estima i que fem molt, però després ens acaba pagant amb la mateixa moneda", ha lamentat Del Arco.

En aquest sentit, considera que l'objectiu de la conselleria és cobrir "aquelles places que no vol ningú", per llunyania o complexitat. "Potser són centres que necessitarien gent que hi estigui de forma més estable, perquè els docents són la primera barrera de contenció amb què es troben els alumnes", ha apuntat.

USTEC-STEs hi veu una vulneració "del dret a triar la preferència de les peticions en funció de la proximitat si les seves circumstàncies personals així ho fan necessari". I Comissions Obreres (CCOO) denuncia les "greus complicacions" que suposarà per a les persones interines "a les comarques grans".

Mestres i alumnes en una aula de l'Escola Països Catalans, de Lleida
Mestres i alumnes en una aula de l'Escola Països Catalans, de Lleida (ACN/Laura Cortés)

Educació ho justifica: "No poden quedar desatesos"

El Departament d'Educació, però, argumenta que amb aquest canvi vol donar servei a tot l'alumnat, "visqui en municipis grans o petits", segons ha manifestat la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics del Departament d'Educació, Dolors Collell.

Si es fa per municipi, al·lega la Generalitat, hi ha estudiants que poden quedar desatesos. "Demanar per comarques ajudarà a complir el deute de donar cobertura a tot l'alumnat", afirmen.

La Generalitat posa com a exemple Muntanyola, un petit municipi osonenc de 700 habitants, i remarca que els alumnes de l'escola que hi ha tenen el mateix dret a rebre l'educació que els de Vic, que és el municipi més sol·licitat perquè té més centres i és més gran.

El sistema que s'adoptarà el curs que ve també ha de permetre, afegeix Educació, que se'ls donin les substitucions més llargues.

Darrerament s'ha tornat a evidenciar la falta de professors substituts, sobretot en instituts. Educació va assegurar que estudiava mesures per pal·liar aquesta manca, com ara accelerar les substitucions agilitzant els tràmits i flexibilitzant els criteris per accedir a la borsa d'interins.

 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut