L'esllavissada a Papua Nova Guinea
El terreny inestable i les dificultats per desplaçar ajuda a aquesta zona remota del país compliquen les tasques de rescat (Reuters/New Porgera Limited)

Més de 650 morts i 2.000 sepultats en l'esllavissada de Papua Nova Guinea

La catàstrofe natural hauria colgat uns 150 habitatges sota vuit metres de pedres

Redacció/AgènciesActualitzat

Les autoritats ja parlen de 2.000 persones sepultades en l'esllavissada a Papua Nova Guinea de divendres, en què hi hauria almenys 670 morts. El terreny inestable i les dificultats per desplaçar ajuda a aquesta zona remota del país compliquen les feines de rescat i fan cada cop més improbable trobar supervivents.

Per ara, només s'han pogut recuperar sis cossos. La primera excavadora va arribar a la zona diumenge al vespre, mentre els habitants intenten rescatar els seus veïns amb pales i les pròpies mans, segons vídeos a les xarxes socials.

L'esllavissada hauria afectat almenys sis poblats i hauria colgat uns 150 habitatges sota vuit metres de pedres.

Treballadors humanitaris han arribat a la zona amb menjar pels afectats
Treballadors humanitaris han arribat a la zona amb menjar per als afectats (Reuters)

Unes 4.000 persones vivien a prop de la zona afectada, ha dit la directora de CARE International al país, Justine McMahon, a la televisió ABC. 

És difícil obtenir una estimació precisa de la població local, ja que l'últim cens creïble va ser l'any 2000 i molta gent viu en pobles muntanyosos remots. El país va anunciar fa poc que es faria un cens el 2024.

 

Una zona remota, a 600 quilòmetres de la capital

Els fets han passat en una zona remota de la província d'Enga, a uns 600 quilòmetres al nord de Port Moresby, la capital d'aquest estat del Pacífic sud que fa frontera amb Indonèsia i està situat al nord d'Austràlia.

Entre els poblats afectats hi hauria Kaokalam Maip Mulitaka. Només a Kaokalam, l'allau de roques, terra i arbres arrencats hauria arrasat uns 50 habitatges, segons el testimoni de Ninga Role, habitant de la zona, que ha parlat amb l'agència Reuters.

Les imatges que han arribat del lloc dels fets mostren com una gran massa de terra i roques s'ha desprès del mont Mungalo, per causes que no se saben.

Els fets han passat en una zona remota d'Enga, a uns 600 quilòmetres al nord de la capital (Reuters/New Porgera Limited)

L'esllavissada, cap a les tres de la matinada, hora local (les set de la tarda a Catalunya), hauria enxampat la majoria de les víctimes mentre dormien.

"Estem enviant equips d'emergència, l'exèrcit i el Departament d'Obres Públiques i Carreteres per unir-se als responsables provincials i de districte d'Enga i per començar les feines de rescat, recuperació de cossos i reconstrucció d'infraestructures", explicava el primer ministre, James Marape, en un comunicat.

En declaracions a l'agència AFP, el governador provincial d'Enga, Peter Ipatas, ha explicat que l'esllavissada ha afectat "més de sis poblats" i ha parlat de "catàstrofe natural sense precedents".

Unes 4.000 persones vivien a prop de la zona afectada (Reuters/Emmanuel Eralia)
Anar al contingut