Gent caminant entre el despreniment de roques a Maip Mulitaka
El despreniment ha colgat nombrosos habitatges (Reuters/Cedida per Emmanuel Eralia)

Almenys 300 sepultats per una esllavissada que ha afectat sis poblats de Papua Nova Guinea

El governador de la província d'Enga, on han passat els fets, parla de "catàstrofe natural sense precedents"

Redacció/agènciesActualitzat

Almenys 300 persones han quedat sepultades a Papua Nova Guinea a causa d'una esllavissada massiva aquest divendres a primera hora que hauria afectat almenys sis poblats i hauria colgat nombrosos habitatges.

És el balanç que han difós mitjans del país citant un parlamentari i després que, des del primer moment, ja es va parlar de més de 100 víctimes mortals. Alguns habitants de la zona van avançar que hi hauria 300 víctimes mortals, tenint en compte l'abast del despreniment. Per ara, només s'han pogut recuperar els cossos de quatre víctimes, segons ha informat a l'Agència France Presse un funcionari de les Nacions Unides.

Les dificultats per accedir al lloc dels fets i les comunicacions precàries fan que sigui complicat tenir més informació sobre els efectes de l'esllavissada.

Els fets han passat en una zona remota de la província d'Enga, a uns 600 quilòmetres al nord de Port Moresby, la capital d'aquest estat del Pacífic sud que fa frontera amb Indonèsia i està situat al nord d'Austràlia.

Una casa danyada per l'esllavissada
Una casa danyada per l'esllavissada (Reuters/Cedida per Emmanuel Eralia)
 

Entre els poblats afectats hi hauria Kaokalam i Maip Mulitaka. Només a Kaokalam, l'allau de roques, terra i arbres arrencats hauria arrasat uns 50 habitatges, segons el testimoni de Ninga Role, habitant de la zona, que ha parlat amb l'agència Reuters.

Role, que aquest divendres ha parlat d'unes 300 víctimes mortals, ha remarcat que és "molt difícil" arribar a la gent colgada perquè "l'àrea coberta per l'esllavissada és gran i hi ha roques i arbres arreu".

Les imatges que han arribat del lloc dels fets mostren com una gran massa de terra i roques s'ha desprès del mont Mungalo, per causes que no se saben.

Els equips de rescat tot just han començat a arribar a la zona aquest dissabte.

Gent enduent-se les seves pertinences de la zona afectada per l'esllavissada
Gent enduent-se les seves pertinences de la zona afectada per l'esllavissada (Reuters/Andrew Ruing)

Ocorreguda cap a les tres de la matinada, hora local (les set de la tarda a Catalunya), hauria enxampat la majoria de les víctimes mentre dormien.

"Estem enviant equips d'emergència, l'exèrcit i el Departament d'Obres Públiques i Carreteres per unir-se als responsables provincials i de districte d'Enga i per començar les tasques de rescat, recuperació de cossos i reconstrucció d'infraestructures", ha dit el primer ministre, James Marape, en un comunicat.


"Catàstrofe natural sense precedents"

En declaracions a l'agència AFP, el governador provincial d'Enga, Peter Ipatas, ha explicat que l'esllavissada ha afectat "més de sis poblats" i ha parlat de "catàstrofe natural sense precedents".

Roques i terra remogudes per la catàstrofe (EFE/EPA/Ninga Role)

Les primeres imatges arribades de la zona mostren gent ajudant persones atrapades sota la runa, en un paisatge de grans roques escampades entre troncs d'arbres arrencats, terra i altres restes.

L'esllavissada s'hauria emportat un tram de carretera que du fins a la població de Porgera, a la vall del mateix nom, cosa que dificulta l'arribada d'ajuda i subministraments.

A més, ha passat a prop de la mina d'or Porgera, situada a prop de la població de Porgera. El 51% de la mina és propietat de l'Estat, el govern provincial i propietaris locals, i el 49% restant pertany a una joint venture entre la multinacional Barrick Gold, amb seu al Canadà, i la xinesa Zijin Mining.

Es dona la circumstància que aquesta gran mina, situada en una regió boscosa, va ser reoberta aquest any després d'haver-la tancat l'abril del 2020 per la finalització del contracte d'explotació vigent.

Anar al contingut