El text recorda al president de la comunitat que el català i l'aragonès són part de la vida quotidiana de la Universitat de Saragossa (Flickr/Biblioteca de la Universidad de Zaragoza)

Més de 250 professors de la Universitat de Saragossa signen a favor del català i l'aragonès

El manifest critica les declaracions del president autonòmic, el popular Jorge Azcón, en què afirmava que a l'Aragó no s'hi parla català

RedaccióActualitzat

256 professors de la Universitat de Saragossa han firmat una declaració on defensen que el català i l'aragonès ha de continuar sent matèria docent a l'Aragó.

Ho fan coincidint amb l'ofensiva del nou govern autonòmic contra la llengua, i després de les polèmiques declaracions en què el president de la comunitat, el popular Jorge Azcón, afirmava que a l'Aragó no s'hi parla català. Azcón, que governa amb Vox, també ha anunciat la voluntat de revisar la llei de llengües que estableix la seva protecció.

La indignació que han provocat aquestes paraules s'ha traduït en una carta en què docents i investigadors recorden al president de la comunitat que el català i l'aragonès "són part de la vida quotidiana de la Universitat de Saragossa" i s'ensenyen en diversos graus, a més de ser objecte d'estudi per part de diversos investigadors del centre que participen en projectes finançats amb fons de l'Estat.

En aquest sentit, remarquen que el català té presència als graus de Filologia Hispànica, Estudis Clàssics i Estudis Anglesos, i disposa d'una àrea pròpia al departament de Lingüística i Literatures Hispàniques.

Pel que fa a l'aragonès, li recorden que els graus de Magisteri ofereixen una menció en llengua aragonesa, i que al centre s'hi pot cursar el diploma d'especialització en Filologia Aragonesa i una assignatura d'iniciació a la llengua.

A més, en la carta acusen el president de vulnerar la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, i li exigeixen que es respecti l'autonomia de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua i la independència dels seus membres, i que tingui en compte la universitat en el desenvolupament de polítiques en aquest àmbit.

El manifest es va començar a fer circular la setmana passada i un dels impulsors és el sociòleg Natxo Sorolla, activista pel català a la Franja.

ARXIVAT A:
UniversitatCatalà Aragó
Anar al contingut