Alumnes amb mascareta a l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona (ACN/Roger Segura)
Alumnes amb mascareta a l'Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona (ACN/Roger Segura)

Mascaretes als interiors: on i fins quan les haurem de dur?

La retirada de les mascaretes en interiors hauria de ser esglaonada en funció de les característiques dels espais i la interacció social, segons els experts

Ferran Moreno GarcíaActualitzat

Les mascaretes als espais interiors no se n'aniran de cop com va passar en l'exterior. I la seva retirada arribarà de manera gradual.

Així ho creuen la doctora Cristina Masuet, cap del servei de Medicina Preventiva de l'Hospital Bellvitge, i Oriol Mitjà, metge investigador a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

Creuen que cal fer una ponderació entre les característiques dels espais i el grau d'interacció social que es produeix en cada un d'ells, tal com asseguren en aquest vídeo de TV3:


Així, doncs, on podríem treure'ns abans la mascareta?
 

Primers interiors on es podria retirar

Botigues i supermercats. Són espais on la interacció social és momentània, reduïda a períodes de temps breus. Si tenen una correcta ventilació i es mantenen restriccions d'aforament, podrien ser dels primers espais on prescindir de la mascareta.

Entorns laborals. Si es compleixen certes condicions en els treballadors, també podrien ser dels primers espais sense l'obligació de cobrir-se nas i boca. Cristina Masuet assenyala que seria possible si les persones estan completament vacunades, si són menors de 60 anys i si són immunocompetents.

Un treballador amb mascareta en un establiment de restauració de Lugo
Un treballador amb mascareta en un establiment de restauració de Lugo (Europa Press/Carlos Castro)


Segona fase de retirada de mascaretes

Cultura. El fet que al teatre o al cinema els espectadors seuen en silenci fa que siguin dels espais més segurs. Si es mantinguessin restriccions d'aforament per conservar la distància entre persones, o s'inclogués el certificat Covid com amb les discoteques, podrien ser espais d'on retirar la mascareta, també, en una primera fase.

Espectadors amb mascareta durant una representació de 'La traviata', al Liceu
Espectadors amb mascareta durant una representació de 'La traviata', al Liceu (ACN/Pau Cortina)


Escoles. Els centres educatius també s'ha demostrat que són entorns molt segurs. El fet que siguin espais amb moltes persones, però, desaconsella que sigui dels primers a veure retirada la mascareta.

Oriol Mitjà recorda que els nens de Primària encara no estan vacunats i, citant dades del Centre per al Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, destaca que a les escoles on ja no s'utilitza la mascareta el risc de transmissió es multiplica per 3,5.

Alumnes amb mascareta en una escola de Salardú
Alumnes amb mascareta en una escola de Salardú (ACN/Marta Lluvich)


Gimnasos i espais de cant. L'exhalació en aquests espais és més intensa. Per aquest motiu seria prudent retirar les mascaretes d'aquests contextos més endavant.


Espais sense canvis a la vista

Oci nocturn. El sector reobre aquest divendres després de mesos tancat i ho fa amb l'obligatorietat de portar mascareta en tot moment, excepte quan es consumeixi. En un entorn en què no es pot garantir cap tipus de distància entre les persones, es fa difícil pensar que aquesta obligatorietat desaparegui aviat.

Hospitals i transports públics. Les aglomeracions en els mitjans de transport o la vulnerabilitat d'alguns pacients en entorns hospitalaris fa que sigui difícil imaginar, ara mateix, la desaparició de les mascaretes en aquests emplaçaments.

Passatgers amb mascareta en una estació del metro de Barcelona
Passatgers amb mascareta en una estació del metro de Barcelona (ACN/Aina Martí)


Hem de seguir portant mascareta amb la gent gran?

Per Masuet, "si els avis són immunocompetents, no tenen cap malaltia que afecti el sistema immune, han rebut la tercera dosi i són la nostra bombolla de convivència, podem relaxar mesures".

Mitjà apunta que la interacció amb la gent gran o amb persones immunodeficients és una situació d'alt risc i cal seguir portant la mascareta. "Fins al final."


Quan podem començar a veure els primers canvis?

"L'última de les restriccions que hem d'afluixar és la mascareta", opina Mitjà. "Redueix l'acceleració de la transmissió del virus entre un 30 i un 50%. És una mesura molt eficaç per controlar la Covid, és més barata i té menys impacte sobre l'economia que altres mesures".

Masuet creu que si les dades continuen anant en davallada com a dia d'avui i les cobertures vacunals es van mantenint o augmenten "podríem parlar que d'aquí a Nadal algunes mesures es podrien relaxar".

Mitjà situa l'horitzó una mica més enllà. "Crec que al curt termini no veurem la decisió de retirar mascaretes en interiors. Seria massa precipitat. Penso que hem d'esperar entre 4 i 6 mesos".

Sala de màquines d'un gimnàs, on és obligatori l'ús de mascareta
Sala de màquines d'un gimnàs, on és obligatori l'ús de mascareta (ACN/Albert Segura Lorrio)
ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut