Marta Rovira: "Estem negociant el referèndum pactat i esperem proposta del govern espanyol"

La secretària general d'Esquerra Republicana ha dit que el referèndum d'independència que el seu partit reclama al govern espanyol ha de ser vinculant i amb validació internacional

El referèndum ja és a la taula de negociació amb el govern espanyol, ha dit Marta Rovira. La secretària general d'Esquerra ha explicat a "Els matins" de TV3 que ja fa anys que en parlen perquè, segons els republicans, és l'únic instrument per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya.

Però és ara que es pot abordar lliurement i amb totes les garanties: sense presos, amb el delicte de sedició eliminat del Codi Penal i amb la llei d'amnistia encarrilada.

Rovira diu que calia tot això per encetar la segona fase de la negociació amb l'Estat, de tu a tu. I és el que hauria fet el govern si no s'haguessin avançat les eleccions.

La taula de diàleg entre governs ha quedat aparcada, però la negociació entre partits continua com fins ara, amb reunions periòdiques a Ginebra amb verificador internacional, com els últims anys. Els republicans han explicat la seva proposta a un govern espanyol poc receptiu.

"Nosaltres hem posat sobre la taula el referèndum i estem esperant que el PSOE, que el govern espanyol, posi sobre la taula la seva proposta de resolució del conflicte polític. Són ells que han de dir com el volen resoldre."

La proposta d'Esquerra és un referèndum vinculant i amb validació internacional. "I això ho reivindiquem des del 2014", ha afegit, "quan va començar la cursa pel dret a decidir".

Però tant l'executiu espanyol com el PSOE insisteixen en la seva negativa a un referèndum a Catalunya, ni pactat ni de cap manera. De fet, la portaveu de PSOE, Esther Peña, ha respost a Rovira que el PSOE no està en cap conversa que parli d'un referèndum. I encara amb més rotunditat ha dit que no trobaran el seu partit debatent sobre fórmules que divideixin.

Els republicans diuen que no es donen per vençuts. Rovira parla de tossuderia. I insisteix en l'argument que tot semblava impossible per als socialistes: els indults, la sedició, l'amnistia. I hi ha indults, s'ha eliminat la sedició i l'amnistia s'està a punt d'aprovar definitivament.

ARXIVAT A:
Procés catalàERCMarta RoviraEleccions Parlament Catalunya 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut