Barcelona

Manuel Chaves admet que s'ha obert una "bretxa social" a Catalunya arran de la sentència del TC

Voluntat i compromisos, però els resultats trigaran a arribar. Així s'ha acabat la reunió entre José Montilla i Manuel Chaves d'aquest dimecres al matí, de fet tal com s'havia dit que aniria. El president de la Generalitat i el vicepresident espanyol de política territorial han constatat que la reconstrució d'aspectes de l'Estatut serà llarga i sense resultats abans de les eleccions catalanes. Al setembre s'intentarà avançar en aspectes no retallats com la gestió dels aeroports o les beques. Les reunions com aquesta han de servir per reconduir les relacions entre l'Estat i la Generalitat, segons admeten tant Montilla com Chávez. El vicepresident tercer, a més, és conscient que a Catalunya s'ha obert una esquerda social.

Actualitzat
La reunió del president de la Generalitat, José Montilla, i la del vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, ha acabat sense concreccions, amb una declaració d'intencions i amb una convocatòria. Era una primera presa de contacte per reconduir les relacions entre l'Estat i la Generalitat després de la sentència del Constitucional. Montilla creu que reunions com la d'aquest dimecres poden ser positives per superar "un clima de cert malestar generat per la sentència". Chávez també és conscient que el clima és enrarit i no ha dubtat a assegurar que s'ha obert "una bretxa en el conjunt de la societat catalana que tots estem mirant de tancar".

Chaves ha reiterat a Montilla la voluntat del govern espanyol de desenvolupar l'Estatut, retallat en aspectes clau per la sentència del Tribunal Constitucional. El vicepresident tercer del govern espanyol es refermava així en les paraules de Zapatero, que aquest juliol al Congrés es va comprometre a recuperar parts de l'Estatut declarades inconstitucionals pel TC. Va remarcar, però, que només es recuperarien aquells preceptes tombats pel TC per motiu de forma o procediment i no per qüestions de fons. Tant el president de la Generalitat com el vicepresident tercer del govern espanyol han avançat que la reconstrucció d'aspectes de l'Estatut serà un procés llarg i sense resultats abans de les eleccions catalanes.

A banda d'aquest compromís, la trobada s'ha acabat sense que s'hagi acordat cap mesura concreta. Aquesta era la previsió del govern de la Generalitat. De fet el conseller Josep Huguet remarcava aquest dimarts en roda de premsa que el govern no esperava grans acords de la trobada, que no tenia ordre del dia i que era una presa de contacte després de la sentència.

Les concreccions que no s'han produït aquest dimecres podrien arribar al setembre, quan es convocarà una nova reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat. Chaves i Montilla ho han anunciat aquest migdia i han afegit que s'hi abordaran iniciatives per recuperar part de l'Estatut tombat pel TC i també s'hi tractaran traspassos en curs.

Tant Chaves com Montilla han qualificat de molt positiva la reunió d'aquest dimecres. La trobada ha començat cap a tres quarts d'onze del matí, amb uns minuts de retard, i ha durat al voltant d'una hora i mitja.

Reconduir les relacions amb reunions com les d'avui per superar un clima de cert malestar generat per la sentència.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut